2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója: Ukrajna már nem törekszik a NATO-tagságra, de beleszólna politikájába

Ukrajna elfogadta, hogy a NATO-tagság lekerült az asztalról, és nem tesz további lépéseket az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez való csatlakozás érdekében – mondta Ihor Zsovkva, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója a Financial Timesnak szombaton. Kijev mindazonáltal beleszólást akar a NATO politikájába.

A NATO vezetői a jövő héten a spanyol fővárosban, Madridban találkoznak, és a kétnapos találkozók és konzultációk során a szövetség bemutatja stratégiai koncepcióját, köztük Kínával és Oroszországgal szemben – egy olyan dokumentumot, amely felvázolja a szövetség küldetését és álláspontját a nem tagállamokkal.

Zsovkva a Financial Timesnak elmondta, hogy Zelenszkij kormánya azt szeretné, ha a szövetség elismerné, hogy Ukrajna “az európai biztonság egyik sarokköve”, és megerősítené a Kijevvel először 1997-ben létrehozott partnerségét.

Ugyanakkor elmondta, hogy Ukrajna nem fogja szorgalmazni, hogy a NATO tagja legyen.

“A NATO-tagok elutasították törekvéseinket. Semmi mást nem fogunk tenni ebben a tekintetben” – mondta.

Ukrajna leendő tagsága kulcsfontosságú tényező volt az Oroszországgal fennálló jelenlegi konfliktus mögött. Ukrajna 2019-ben írta bele az alkotmányába azt a célját, hogy NATO-taggá váljon, annak ellenére, hogy Moszkva figyelmeztette, hogy a szövetség erőinek és fegyvereinek jelenléte a határán elfogadhatatlan biztonsági fenyegetést jelentene.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy a szövetség “ajtaja” továbbra is nyitva állnak az érdeklődő országok előtt, de nem ígérte és nem zárta ki Ukrajna tagságát a közeljövőben. A 2008-as bukaresti nyilatkozat szerint a NATO hivatalos álláspontja szerint Grúzia és Ukrajna “egy meg nem határozott jövőbeli időpontban a NATO tagja lesz”.

A NATO Stratégiai Koncepcióját 2010 óta nem frissítették, és a dokumentumnak abban a változatában az állt, hogy a szövetség “valódi stratégiai partnerségre” törekszik Oroszországgal.

Zsovkva azt szeretné, ha a NATO a következő frissítésből törölné az Oroszországot “partnerként” emlegető valamennyi megjegyzést.

“Elvárjuk, hogy a NATO stratégiai koncepciójában … szigorú és szigorúbb figyelmeztetések szerepeljenek az orosz agresszorok felé” – mondta, és sürgette a szövetséget, hogy “ne szégyenlősködjön” az oroszellenes szöveg beillesztésénél.

Zsovkva továbbá elmondta, hogy szeretné, ha az ukrán konfliktus is szerepelne a stratégiai dokumentumban, azzal érvelve, hogy “nem elég csak kihúzni a “partner” szót”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...