2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója: Ukrajna már nem törekszik a NATO-tagságra, de beleszólna politikájába

Ukrajna elfogadta, hogy a NATO-tagság lekerült az asztalról, és nem tesz további lépéseket az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez való csatlakozás érdekében – mondta Ihor Zsovkva, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója a Financial Timesnak szombaton. Kijev mindazonáltal beleszólást akar a NATO politikájába.

A NATO vezetői a jövő héten a spanyol fővárosban, Madridban találkoznak, és a kétnapos találkozók és konzultációk során a szövetség bemutatja stratégiai koncepcióját, köztük Kínával és Oroszországgal szemben – egy olyan dokumentumot, amely felvázolja a szövetség küldetését és álláspontját a nem tagállamokkal.

Zsovkva a Financial Timesnak elmondta, hogy Zelenszkij kormánya azt szeretné, ha a szövetség elismerné, hogy Ukrajna “az európai biztonság egyik sarokköve”, és megerősítené a Kijevvel először 1997-ben létrehozott partnerségét.

Ugyanakkor elmondta, hogy Ukrajna nem fogja szorgalmazni, hogy a NATO tagja legyen.

“A NATO-tagok elutasították törekvéseinket. Semmi mást nem fogunk tenni ebben a tekintetben” – mondta.

Ukrajna leendő tagsága kulcsfontosságú tényező volt az Oroszországgal fennálló jelenlegi konfliktus mögött. Ukrajna 2019-ben írta bele az alkotmányába azt a célját, hogy NATO-taggá váljon, annak ellenére, hogy Moszkva figyelmeztette, hogy a szövetség erőinek és fegyvereinek jelenléte a határán elfogadhatatlan biztonsági fenyegetést jelentene.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy a szövetség “ajtaja” továbbra is nyitva állnak az érdeklődő országok előtt, de nem ígérte és nem zárta ki Ukrajna tagságát a közeljövőben. A 2008-as bukaresti nyilatkozat szerint a NATO hivatalos álláspontja szerint Grúzia és Ukrajna “egy meg nem határozott jövőbeli időpontban a NATO tagja lesz”.

A NATO Stratégiai Koncepcióját 2010 óta nem frissítették, és a dokumentumnak abban a változatában az állt, hogy a szövetség “valódi stratégiai partnerségre” törekszik Oroszországgal.

Zsovkva azt szeretné, ha a NATO a következő frissítésből törölné az Oroszországot “partnerként” emlegető valamennyi megjegyzést.

“Elvárjuk, hogy a NATO stratégiai koncepciójában … szigorú és szigorúbb figyelmeztetések szerepeljenek az orosz agresszorok felé” – mondta, és sürgette a szövetséget, hogy “ne szégyenlősködjön” az oroszellenes szöveg beillesztésénél.

Zsovkva továbbá elmondta, hogy szeretné, ha az ukrán konfliktus is szerepelne a stratégiai dokumentumban, azzal érvelve, hogy “nem elég csak kihúzni a “partner” szót”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...