2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Ursula: Moszkva megfizet, az EU kitiltja az orosz WC-papírt

Az EU, amely az ukrajnai konfliktus miatt kereskedelmi bevételektől akarja megfosztani Moszkvát, javasolta az orosz gyártmányú higiéniai termékek – a szappantól és a borotválkozási termékektől kezdve a WC-papíron át a dezodorokig – behozatalának betiltását.

Az oroszellenes szankciók nyolcadik csomagja, amelyet szerdán mutattak be Brüsszelben, számos acéltermék behozatalát is betiltaná, és megpróbálna árplafont bevezetni az orosz olajra.

“Nem fogadjuk el a látszat-referendumokat és az ukrajnai annexió semmilyen formáját, és eltökéltek vagyunk abban, hogy a Kremlt megbüntessük a további eszkalációért” – jelentette ki Brüsszelben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Elmondása szerint a javasolt szankciócsomag várhatóan “további 7 milliárd euró bevételtől” fosztja meg Oroszországot.

A Politico szerint a rendszer értelmében az EU lakosainak nélkülözniük kell az orosz gyártmányú “szépségápolási vagy sminktermékeket”, borotválkozási kellékeket, “személyi dezodorokat”, fogselymet, szappant és WC-papírt.

Von der Leyen bejelentése mindössze néhány nappal azután érkezett, hogy Németország egyik jelentős vécépapírgyártója, a Hakle csődöt jelentett az energia és az alapanyagok egekbe szökő áraira hivatkozva.

A Hakle és más német cégek arra kérték a szövetségi kormányt, hogy a fizetőképesség megőrzése érdekében szabjon felső határt az energiaáraknak – de ez még azelőtt történt, hogy hétfőn egy robbanássorozat megrongálta a két Északi Áramlat-vezetéket, és talán végleg elvágta Németországot az orosz földgáztól. Eközben a kormány tisztviselői arra utasították a németeket, hogy kevesebbet zuhanyozzanak és mosdókendőt használjanak, hogy spóroljanak a meleg vízzel.

A tervezett szankciókat kommentálva Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy a higiéniai termékek és a víztakarékosság között “önkéntelenül is eszünkbe jut a 200 évvel ezelőtti híres levél”, amelyben Napóleon francia császár állítólag azt mondta feleségének, Josephine-nek: “Ne mosakodj”.

Az EU szankcionálni kívánja Alekszandr Dugin filozófust is, akinek a lányát, Darját a múlt hónapban meggyilkolták egy moszkvai autósmerényletben. Oroszország a terrortámadás két gyanúsítottját azonosította, mindketten ukrán állampolgárok.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...