2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

Üres zsebbel távozott Oroszországból az amerikai energiaipari óriás, az ExxonMobil

Az amerikai ExxonMobil energiaipari óriás hétfőn bejelentette, hogy teljesen elhagyta Oroszországot, és megszüntette működését az ország távol-keleti részén található Szahalin-1 projektben, miután azt egy orosz szervezetnek adták át.

“Az orosz kormány két rendelettel egyoldalúan megszüntette érdekeltségeinket a Szahalin-1-ben, és a projektet egy orosz üzemeltetőnek adták át” – áll a vállalat közleményében, hozzátéve:

“A kisajátítást követően biztonságosan kivonultunk Oroszországból”.

Az Exxon nem részletezte, hogy kapott-e kártérítést az eszközökért, amelyeket több mint 4 milliárd dollárra értékelt.

A múlt hónapban az ExxonMobil állítólag perrel fenyegette meg az orosz kormányt, ha Moszkva nem engedi, hogy a vállalat kivonuljon az olaj- és gázprojektből. A vállalat állítólag közleményben közölte, hogy március óta próbált kilépni az orosz projektből, de egy elnöki rendelet megakadályozta ebben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején írt alá egy rendeletet, amely megakadályozza, hogy a “barátságtalan államok” befektetői eladják részvényeiket bizonyos stratégiai jelentőségű vállalatokban, köztük a szahalini vállalkozásokban.

A rendelet megbízta az orosz kormányt, hogy hozzon létre egy új jogi alanyt, amely átveszi a Szahalin-1 projekt jogait és felelősségét, a beruházói jogokat, valamint az üzemeltetőjét, az Exxon Mobil leányvállalatát, az Exxon Neftegas Limitedet, amely 30%-os részesedéssel rendelkezett a projektben.

A külföldi érdekeltek egy hónapot kaptak arra, hogy nyilatkozzanak arról, hogy fenn kívánják-e tartani részesedésüket az új vállalatban. A rendelet kimondta, hogy azoknak, akik nem akarnak részt venni, kártérítést ajánlanak fel a Szahalin-1 termelésének év eleji leállítása miatt keletkezett esetleges veszteségekért.

Az orosz Rosznyeft, az indiai ONGC Videsh és a japán SODECO szintén részesedéssel rendelkezik a vállalkozásban.

Március elején az ExxonMobil bejelentette, hogy a nyugati szankciók miatt ki kíván szállni az oroszországi olaj- és gázipari tevékenységekből.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...