2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Ukrán tüzérségi találatot kapott a zaporizzsjai atomtemető

Négy ukrán oldalról kilőtt tüzérségi lövedék csapódott be pénteken a zaporizzsjai atomerőmű fűtőanyag-tároló területére – közölték újságírókkal az orosz ellenőrzés alatt álló Energodar város hatóságai. A sugárzási szintek továbbra is normálisak, ami arra utal, hogy nem okoztak kárt.

Európa legnagyobb atomerőművét március elején foglalták el orosz csapatok, nem sokkal azután, hogy Moszkva megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Azóta az orosz nemzeti gárda és speciális csapatok őrzik a telephelyet, miközben az ukrán személyzet folytatta a munkáját az erőműben.

Orosz és helyi tisztviselők azzal vádolták az ukrán erőket, hogy többször támadták a zaporizzsjai atomerőművet drónokkal, tüzérséggel, sőt, még az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel is. Kijev visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy Oroszország katonai bázisként használja a létesítményt, és saját csapatait lövi, hogy Ukrajnát rossz színben tüntesse fel.

Csütörtökön a lövések erdőtüzet okoztak Energodartól délre, és az erőművet le kellett állítani.

Míg a reaktorépületet úgy tervezték, hogy sokat kibírjon, az erőmű támogató rendszerei sokkal sérülékenyebbek. Különösen problémás az a terület, ahol több száz hordónyi kiégett fűtőelemet tárolnak, mivel bármilyen sérülés radioaktív sugárzáshoz vezethet.

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia bizonyítékokat mutatott be a Biztonsági Tanácsnak az ukránok ágyúzásáról, többek között megnevezve az érintett egységeket és megadva azok pontos helyét.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője kedden kijelentette, hogy személyesen szándékozik “napokon belül” missziót vezetni az atomerőmű ellenőrzésére. Moszkva többször felszólította a NAÜ-t, hogy vizsgálja meg a létesítményt, de a missziót késleltette, hogy Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenőröknek Kijevben kell utazniuk.

Az ukrán kormány és nyugati támogatói azzal vádolták Oroszországot, hogy az “ukrán villamos energia ellopására” készül, és követelték, hogy Moszkva adja vissza az erőművet Kijev ellenőrzésének, vagy hozzon létre egy 30 kilométeres (18 mérföldes) demilitarizált övezetet körülötte. Moszkva elfogadhatatlannak minősítette a követeléseket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...