2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Scholz szövetségesei azt akarják, hogy ne küldjön fegyvereket Kijevnek és kezdjen párbeszédet Oroszországgal

Olaf Scholz német kancellár saját pártjának soraiban is vannak olyanok, akik azt akarják, hogy Berlin hagyjon fel Kijev fegyverekkel való ellátásával – állítja a Der Spiegel. A lap szerint a Szociáldemokrata Párt (SPD) balszárnya is felszólította Scholzot, hogy kezdjen párbeszédet Oroszországgal.

A Der Spiegel pénteken megjelent cikkében azt írta, hogy a kancellárnak a német hadsereg megerősítéséről, az Oroszországgal való kapcsolat megszakításáról és a nehézfegyverek Ukrajnába szállításáról szóló döntését az év elején sokan nehezen viselték egy olyan politikai pártban, amely évtizedek óta a leszerelés és a békülési politika mellett állt ki.

A lap szerint a párt balszárnyát képviselő SPD-tagok egy csoportja levelet írt Scholznak “A fegyvereknek el kell hallgatniuk!” címmel. Ebben diplomáciai offenzívát szorgalmaznak az ukrajnai konfliktus lezárásának eszközeként.

Az aláírók között a Bundestag és az Európai Parlament több tagja, valamint több német régió prominens párttagjai is vannak – állítja a cikk.

“A háború folytatása csak még több halálesetet és pusztítást hozna” – áll a Der Spiegel által látott felhívásban.

Idézik az SPD képviselőit is, akik “mielőbbi tűzszünetre szólítanak fel, amely az átfogó béketárgyalások alapját képezné”. Állítólag azt szeretnék, ha Berlin olyan országokat vonna be, amelyek közvetítőként léphetnének fel, és erre a szerepre Kínát említik jó jelöltként.

A levél állítólag azzal érvel tovább, hogy bár Németország és Oroszország kapcsolatainak alapvető javulása csak egy “poszt-Putyin korszakban” lenne lehetséges, Berlin egyelőre egy olyan “modus vivendi” kialakítására van szükség, amely segít megelőzni “a háború további eszkalálódását”.

A német kormányt arra is felszólítják, hogy ismerje el a “realitásokat”, bármilyen kellemetlenek is legyenek azok – írja a lap.

Az SPD-n belüli “béketábor” is figyelmeztette Scholzot egy nukleáris konfliktus kitörésének veszélyére, és óva intette attól, hogy átlépje a “vörös vonalat”, amely Németország közvetlen bevonását jelentené az ukrajnai konfliktusba.

A törvényhozók állítólag azzal érveltek, hogy a repüléstilalmi zóna létrehozására irányuló kísérletek a kelet-európai ország felett, valamint harckocsik vagy vadászgépek szállítása ilyen apokaliptikus forgatókönyvet válthatnak ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.