2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

A NAÜ ellenőrei ismét cáfolják Kijevet: nincs robbanószer a Zaporizzsjai Atomerőműben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői a múlt héten további ellenőrzéseket végeztek a Zaporizzsjai Atomerőműben, és nem találtak ott nehéz katonai felszerelést, robbanóanyagot vagy aknákat – közölte Rafael Grossi, az ügynökség főigazgatója.

Megjegyezték, hogy a NAÜ munkatársai még nem jutottak be a reaktorblokkok tetejére, de folytatják az ellenőrzést.

“A NAÜ szakértői további ellenőrzéseket és bejárásokat végeztek a… Zaporizzsjai atomerőműben az elmúlt héten, eddig nem észleltek nehéz katonai eszközöket, robbanóanyagokat vagy aknákat, de továbbra is várják a reaktorépületek tetejére való bejutást” – áll a szervezet honlapján közzétett közleményben.

Megjegyzik, hogy július 17-18-án további ellenőrzésekre került sor.

Korábban Volodimir Zelenszkij közölte, hogy az ukrán hírszerző és biztonsági szolgálattól kapott egy jelentést, amely szerint Oroszország állítólag előkészítette és fontolgatja az erőműnél sugárzás kibocsátásával járó terrorcselekmény forgatókönyvét. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt a kijelentést képtelenségnek minősítette. Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a szervezet Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy Oroszország reméli, hogy Kijev nyugati irányítói megakadályozzák, hogy katasztrófát szervezzen az atomerőműben. Megjegyezte, hogy a Grossi vezette NAÜ-misszió, amely júniusban “Ukrajna minden akadályozása ellenére” ellátogatott az erőműbe, meggyőződhetett az ilyen kijelentések abszurditásáról.

Az ügynökség további hozzáférést kért, amely szükséges annak megerősítéséhez, hogy a helyszínen nincsenek aknák vagy robbanóanyagok. Ez magában foglalta a 3. és 4. reaktorblokkok tetejéhez, valamint a turbinacsarnokok egyes részeihez és az erőmű hűtőrendszerének egyes részeihez való hozzáférést. Korábban Grossi elmondta, hogy némi előrelépés történt a hozzáférés megszerzésében, és bár a szakértők még nem jutottak fel az erőműegységek tetejére, bízik abban, hogy az engedélyt meg fogják kapni.

A Zaporizzsjai atomerőmű a Dnyeper folyó bal partján, Energodar város közelében található. A blokkok számát és a beépített kapacitást tekintve ez Európa legnagyobb atomerőműve. Az atomerőművet 2022 októberében vette át az Oroszországi Föderáció. Az ukrán hadsereg továbbra is rendszeresen lövi Energodart és a várossal szomszédos Zaporizzsjai atomerőmű területét. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a kijevi rezsim a nukleáris katasztrófa fenyegetésének látszatát igyekszik kelteni azzal, hogy továbbra is szándékosan lövi a Zaporizzsjai atomerőművet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség többször is kijelentette, hogy biztonsági övezetet kell létrehozni a Zaporizzsjai atomerőmű körül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó