2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

Ukrán oligarchák ingatlanjait államosították a Krím félszigeten az orosz hatóságok

Orosz tisztviselők több mint 130 olyan krími ingatlant államosítottak, amelyek korábban olyan ukrán “oligarchák” tulajdonában voltak, akik támogatták Kijevet a Moszkvával fennálló konfliktusában – közölte szerdán Vlagyimir Konsztantyinov, a köztársasági államtanács vezetője.

A tisztségviselő a Telegramban azt írta, hogy a krími hatóságok már egy ideje fontolgatták “a félsziget területén található, ukrán oligarchák tulajdonában lévő vállalkozások” államosítását.

Konsztantyinov szerint az államosításra kerülő vállalatok nyilvántartásában “olyan külföldi állampolgárok és államok ingatlanjai szerepelnek, amelyek Oroszországgal szemben barátságtalan cselekedeteket követtek el”, és néhány nagy üzem is szerepel köztük, mint például a bahcsiszaraji Sztrojindusztrija cementgyár és a kercsi Zaliv hajógyár.

“Számunkra ez az intézkedés az igazságszolgáltatás lépése. Nem engedhetjük meg, hogy az ukrán náci rezsim cinkosai pénzt keressenek a területünkön” – hangsúlyozta Konsztantyinov.

Hozzátette, hogy még “igazságosabb” lenne, ha a vagyontárgyakat a “védőknek adnák át, akik életüket kockáztatják a különleges katonai művelet frontvonalán”.

Később a Rosszija 24 televíziós csatornának adott interjújában Konsztantyinov elárulta, hogy az összes államosított vállalatnál ideiglenes igazgatóságokat neveztek ki.

“Az emberek, akik eddig ott dolgoztak, továbbra is dolgoznak, nincsenek problémák” – nyugtatta meg.

A szerdai bejelentésre két nappal azután került sor, hogy Szergej Akszjonov krími vezető elrendelte “a kijevi hatóságokkal kapcsolatban álló szervezetek és személyek”, köztük a Sztrojindusztrija és a Zaliv tulajdonának államosítását.

A Kijevet támogató ukrán oligarchák és politikusok vagyonának államosítására vonatkozó eredeti terveket még márciusban hozta nyilvánosságra, nem sokkal azután, hogy Oroszország megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. Akkor azt mondta, hogy sok ukrán tisztségviselőnek, köztük Volodimir Zelenszkij elnöknek is van ingatlanja a félszigeten.

Októberben a köztársasági államtanács módosította a krími vagyonkezelésről szóló 2014-es törvényt, hogy lehetővé tegye a külföldi államok és állampolgárok vagyonának államosítását.

Közben Kijev április elején hasonló lépéseket tett: Az ország parlamentje megszavazta annak a törvénynek a kiterjesztését, amely lehetővé tette, hogy az orosz állami vagyont az ukrán állam államosíthassa. A szabályt kiterjesztették az Ukrajnában élő orosz állampolgárokra, az Oroszországgal “szoros kapcsolatban” állókra, valamint azokra az ukránokra, akik nyilvánosan támogatták vagy figyelmen kívül hagyták Moszkva folyamatban lévő katonai műveletét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...