2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Elképesztő mértékű veszteségről számolt be a legnagyobb német gázimportőr

Németország legnagyobb gázimportőre, az Uniper csütörtökön elképesztő, 40 milliárd eurós nettó veszteségről számolt be szeptemberig, és ennek fő okaként az Oroszországból érkező szállítások csökkenését jelölte meg.

“Az orosz gázszállítások csökkenése jelentős negatív hatással van az Uniper eredményére 2022 első kilenc hónapjában… A mintegy 40 milliárd eurós IFRS szerinti nettó veszteség nagyjából 10 milliárd eurónyi realizált költséget tartalmaz a pótlási mennyiségekből, és nagyjából 31 milliárd eurónyi várható jövőbeli veszteséget a származékos ügyletek értékelési hatásaiból és az orosz gázszállítások 2022. szeptember 30-i korlátozásával kapcsolatos céltartalékképzésből” – áll a vállalat honlapján közzétett sajtóközleményben.

A vállalat megjegyezte, hogy a harmadik negyedévben teljesen megszűntek az orosz gázszállítások a vállalat számára, ami arra kényszerítette, hogy az azonnali piacon vásároljon gázt jelentősen magasabb áron.

“Az Uniper egy ideje már jelentősen magasabb áron szerzi be a gázt, és mint ismeretes, emiatt jelentős veszteségeket könyvelhetett el, mivel az új gáz beszerzésének pótlási költségeit nem hárítják át a fogyasztókra” – mondta a Bloomberg által idézett közleményben Tiina Tuomela, a vállalat pénzügyi igazgatója a jelentést kommentálva.

Az Uniper egyike azon uniós energetikai vállalatoknak, amelyeket a legsúlyosabban érint az Oroszországból érkező energiaszállítások csökkenése.

Az év végéig 30 milliárd eurós segélycsomagot kap a német kormánytól, ami az energiaipari óriás államosítását eredményezi. Berlin attól tart, hogy ha a vállalat nem tud talpon maradni, az dominóhatást gyakorolhat az ország energiaszektorára.

A Reuters szerint az Uniper bejelentett nettó vesztesége a legnagyobbak közé tartozik Németország vállalati történetében.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...