2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Igazságügyi miniszter: Izrael nem fegyverezi fel Ukrajnát

Gideon Szaár izraeli igazságügyi miniszter kijelentette, hogy Izrael nem fogja felfegyverezni Ukrajnát, annak ellenére, hogy Nachman Shai diaszpóraügyi miniszter ennek ellenkezőjét írta a Twitteren. Kijev többször is fegyverekért sürgette Izraelt, és a következő napokban ismét kérvényt kíván benyújtani Tel-Avivnak.

“Az Ukrajnának nyújtott támogatásunk nem terjed ki fegyverrendszerekre és fegyverekre – és ezen az állásponton nem változtatunk” – mondta Szaár kedden az izraeli hadsereg rádiójának – jelentette a Haaretz című lap.

Nachman Shai vasárnap jelentette be, hogy “eljött az idő, hogy Ukrajna katonai segítséget kapjon” Izraeltől, arra hivatkozva, hogy Irán ballisztikus rakétákkal látja el Oroszországot. Irán kitart amellett, hogy ez az állítás “alaptalan”, és hogy nem fegyverezte fel a konfliktus egyik felét sem.

A miniszter kijelentése dühöt váltott ki Moszkvában, Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök pedig arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának nyújtott izraeli katonai segítség “minden diplomáciai kapcsolatot tönkretesz” a két ország között. Nyugat-Jeruzsálemben is cáfolási hullámot indított el, és kormányzati források hétfőn azt mondták a Times of Israelnek, hogy Izrael nem tervezi Ukrajna felfegyverzését. Shai megjegyzései nem tükrözik a kormány politikáját – tették hozzá a források.

Izrael hétfőn elutasította Ukrajna kérését is, hogy telefonbeszélgetést tartson védelmi minisztere, Benny Gantz és ukrán kollégája, Olekszij Reznyikov között.

Kijev azonban nem tántorodott el. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden közölte, hogy kormánya hivatalos jegyzéket küld Izraelnek, amelyben légvédelmi fegyvereket kér.

Ukrajna hónapok óta szólítja fel Izraelt, hogy adományozza neki ezeket a rendszereket, Volodimir Zelenszkij elnök pedig a múlt hónapban francia újságíróknak azt mondta, hogy “megdöbbentette” a zsidó állam elutasítása, és azt állította, hogy az izraeli kormány “Oroszország befolyása alatt áll”.

Bár Izrael elítélte Oroszország ukrajnai katonai műveletét, mégis függ a Moszkvával való diplomáciai kapcsolattartástól, különösen mivel izraeli repülőgépek gyakran hajtanak végre légicsapásokat Szíriában, ahol részben Oroszország ellenőrzi a légteret.

Nem sokkal Kuleba bejelentése után az izraeli média arról számolt be, hogy Jair Lapid miniszterelnök csütörtökön beszélni fog az ukrán külügyminiszterrel a kéréséről. Egy magas rangú biztonsági tisztviselő azonban a Ynet hírportálnak azt mondta, hogy a beszélgetés valószínűleg nem változtat Izrael álláspontján.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...