2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Videó: az ukránok lábon lövik az orosz hadifoglyokat, Oroszország vizsgálatot indított

Oroszország vizsgálatot indított, miután az interneten megjelent egy videó, amely hadifoglyokat kínoznak az ukrán katonák.

“Az interneten terjedő videón az látható, hogy fogságba esett katonákat orvosi segítséggel lőnek lábon” – közölte vasárnap közleményében az orosz nyomozóbizottság.

A testület vezetője, Alekszandr Basztrikin elrendelte, hogy “a nyomozók állapítsák meg az incidens összes körülményét, gyűjtsék össze és rögzítsék a bizonyítékokat, és azonosítsák az összes érintett személyt, hogy azt követően bíróság elé állítsák őket”. Bár nem volt azonnal világos, hogy hol és mikor készültek a felkavaró felvétel, egyes jelentések szerint az incidens a kelet-ukrajnai Harkov régióban található katonai táborban történt, amelyet “nacionalista” egységek használnak – tette hozzá a bizottság.

A hétvégén több videó is felkerült az internetre, amelyeket nyilvánvalóan ugyanabban a létesítményben készültek.

A felvételeken több ember, nyilvánvalóan orosz hadifoglyok, a földön fekve láthatók. Úgy látszik, hogy valamennyi katonát súlyosan megverték, és lábsérülések vannak rajtuk.

A sérült katonákat fegyveresek hallgatják ki, akik közül sokan az ukrán egységek általánosan használt kék karszalagot viselnek. A sebesültek közül néhányan nyilvánvalóan meghaltak a kihallgatás során. A felvételeken az is látszik, hogy három másik foglyot is kiszállítanak egy furgonból, és közvetlen közelről lábon lövik őket.

A videókon látható rendkívüli kegyetlenség még az ukránbarátok részéről is elítélést váltott ki. Az amerikai kormány által finanszírozott Bellingcat “oknyomozó újságíró” alapítója, Eliot Higgins például “nagyon súlyos incidensnek” nevezte az esetet, és a felkavaró képek “további vizsgálatára” szólított fel.

A Bild című német lap is beszámolt az esetről, ahogy az ukrán katonák gúnyolódnak és lábon lövik a fogságban lévő orosz katonákat. “Ukrán háborús bűnök az oroszok ellen” – írják.

A riport szerzője, a Bild újságírója, Julian Röpke így kommentálta a tweetet: “Még ha nem is erről akartunk beszámolni, akkor is meg kell mutatnunk”.

Oroszország több mint egy hónapja küldte csapatait Ukrajnába, miután hét éve tart a patthelyzet, amiért Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy rendezze e régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság és a Krím erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS