2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust – jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a Sky News Australia című ausztrál hírcsatornának adott szerdai interjújában.

Arra a kérdésre, hogy mit lehetne még tenni Ukrajna megsegítésére a folyamatban lévő katonai konfliktusban, Macgregor kijelentette, hogy “minél tovább tart ez az egész, annál több embert fognak feleslegesen lemészárolni, annál több kárt okoznak Ukrajnának”, hozzátéve, hogy most már “gyakorlatilag egy bukott állam, teljesen eltűnhet a térképről”.

Megjegyezve, hogy Ukrajna hadserege hatalmas veszteségeket szenvedett a konfliktus során, és hogy az orosz erők “semmiképpen sem túlterheltek vagy sérültek ezen a ponton”, Macgregor azzal érvelt, hogy “tűzszünetre van szükségünk”, és hogy az olyan országoknak, mint Ausztrália, ezt kellene szorgalmazniuk, mivel “Washingtonban senki sem fogja ezt megtenni”.

“Nem engedhetjük meg magunknak, hogy addig harcoljunk, amíg nem maradnak ukránok” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Berlinben, Párizsban és Londonban azt hallotta, hogy egyre nagyobb a támogatottsága a tűzszünetnek vagy annak, hogy “valamilyen megállapodásra” jussanak Moszkva és Kijev között.

A volt tanácsadó kitért arra is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan beleegyezik egy ilyen tűzszünetbe, megjegyezve, hogy “soha nem volt érdekelt egész Ukrajnában”, és hogy a jelenleg Oroszország ellenőrzése alatt álló terület a “hagyományos orosz nyelvterület”.

Macgregor megjegyezte, hogy a Donbassz térségében összpontosuló ukrán erők “nagy aggodalmat” jelentenek Vlagyimir Putyin számára, aki attól tart, hogy ezek az erők “megtámadják Oroszországot”, és az USA “elkerülhetetlenül hadszíntéri ballisztikus rakétákat telepítene oda, hogy fenyegetésben tartsa az ő [Putyin] nukleáris képességét”.

“Nem fog visszavonulni, ez szóba sem jöhet” – mondta a Pentagon volt vezető tanácsadója, és azt javasolta, hogy ha a két fél nem hajlandó valamiféle területi alapon történő megegyezésre, akkor fegyverszünetet kell kötni, nehogy a konfliktus “szélesebb, regionális háborúvá” nője ki magát.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “nehézfegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...