2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Oroszország csak a baráti országokba exportál gabonát, de nekik is csak rubelért

Oroszország megkezdte a gabona külföldre történő értékesítését rubelben és azt is csak “baráti” országoknak – jelentette szerdán az ország legnagyobb mezőgazdasági termékekkel foglalkozó kereskedelmi és logisztikai szereplője.

A bejelentést Dmitrij Szergejev, az Egyesült Gabonatársaság vezetője tette Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélésén.

Eddig Egyiptom volt a legnagyobb felvásárló, és több szerződést is kötöttek törökországi partnerekkel, összesen 3 milliárd rubel (több mint 19 milliárd forint) értékben – tette hozzá.

“A legfontosabb, amire törekszünk, hogy teljesen felhagyjunk a közvetítő nemzetközi kereskedőkkel, és közvetlenül az importáló országokkal dolgozzunk” – hangsúlyozta Szergejev.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, és Putyin elnök májusban azt mondta, hogy az idei gabonatermés minden idők legnagyobb termése lehet, mivel az ország várhatóan 130 millió tonna gabonát, köztük 87 millió tonna búzát takarít be.

A globális gabonapiacot súlyosan érintette az ukrán és más nagy búzatermelők, mint India és Kazahsztán exportjának megszakadása. Mindkettő megtiltotta a búza kivitelét, hogy biztosítsa az élelmezésbiztonságot otthon. A fejlemények a gabonaárak megugrását és globális élelmiszerválságra való figyelmeztetést eredményeztek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...