2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Oroszország csak a baráti országokba exportál gabonát, de nekik is csak rubelért

Oroszország megkezdte a gabona külföldre történő értékesítését rubelben és azt is csak “baráti” országoknak – jelentette szerdán az ország legnagyobb mezőgazdasági termékekkel foglalkozó kereskedelmi és logisztikai szereplője.

A bejelentést Dmitrij Szergejev, az Egyesült Gabonatársaság vezetője tette Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélésén.

Eddig Egyiptom volt a legnagyobb felvásárló, és több szerződést is kötöttek törökországi partnerekkel, összesen 3 milliárd rubel (több mint 19 milliárd forint) értékben – tette hozzá.

“A legfontosabb, amire törekszünk, hogy teljesen felhagyjunk a közvetítő nemzetközi kereskedőkkel, és közvetlenül az importáló országokkal dolgozzunk” – hangsúlyozta Szergejev.

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, és Putyin elnök májusban azt mondta, hogy az idei gabonatermés minden idők legnagyobb termése lehet, mivel az ország várhatóan 130 millió tonna gabonát, köztük 87 millió tonna búzát takarít be.

A globális gabonapiacot súlyosan érintette az ukrán és más nagy búzatermelők, mint India és Kazahsztán exportjának megszakadása. Mindkettő megtiltotta a búza kivitelét, hogy biztosítsa az élelmezésbiztonságot otthon. A fejlemények a gabonaárak megugrását és globális élelmiszerválságra való figyelmeztetést eredményeztek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...