2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kért az Egyesült Államoktól

Ukrajna legutóbbi amerikai fegyverekre vonatkozó kívánságlistáján állítólag szerepel egy ismételt kérés nagyobb hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákra. Washington korábban elutasította az ilyen fegyverek küldését, mert félt az Oroszországgal való konfliktus eszkalálódásától.

A hadsereg taktikai rakétarendszerét, az ATACMS-t az M142 HIMARS és az M270 sorozatvető rakétarendszerekkel lehet kilőni, amelyekkel Ukrajna már rendelkezik. A jelenleg alkalmazotthoz képest az igényelt rakéta jelentősen nagyobb, mintegy 300 km-es hatótávolsággal rendelkezik.

A rakéták azon 29 féle fegyverrendszer és lőszer között vannak, amelyeket Kijev az Oroszország elleni harchoz szeretne beszerezni az Egyesült Államoktól a jövő évben – jelentette hétfőn a Wall Street Journal.

Az amerikai törvényhozókkal megosztott és a lap által tanulmányozott lista a jelentés szerint harckocsikat, drónokat, tüzérségi rendszereket, Harpoon hajóelhárító rakétákat és a HIMARS/MLRS-rendszerekhez szükséges 2000 rendszeresített rakétát is tartalmaz.

Ukrán tisztviselők már régóta kérik az Egyesült Államoktól, hogy adjon nekik nagyobb hatótávolságú fegyvereket, köztük a hadsereg taktikai rakétarendszerét (ATACMS). A föld-föld rakétakomplexumot külön meg is nevezték egy múlt héten az ukrán médiában megjelent katonai stratégiai dokumentumban, amelynek társszerzője az ukrán erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij volt. A cikk egyik kulcspontja az volt, hogy Ukrajnának szüksége van nagyobb hatótávolságú fegyverekre, hogy a polgári lakosságra gyakorolt nyomás révén befolyásolni tudja az orosz politikát.

Az oroszok többsége – írták az ukrán stratégák – az ukrajnai katonai akciót valami távoli dolognak érzékeli, és “emiatt az orosz állampolgárok nem veszik akutnak ennek a háborúnak a veszteségeit, vereségeit és legfőképpen költségeit a szó szoros értelmében” – érvelt Zaluzsnij és társszerzője, Mihail Zabrodszkij volt parancsnok. A cikk szerint az ukrán hadsereg célja jövőre az, hogy “ezeket az érzéseket hatásosabbá tegye, függetlenül a célpontoktól távolságától”.

Washington és Kijev korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok ahhoz a feltételhez kötötte az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, hogy az ország vállalja, nem használja a fegyvereket orosz terület ellen. Washington elutasította a nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek biztosítását, arra az aggodalomra hivatkozva, hogy Moszkva ezt jelentős eszkalációnak venné, és esetleg közvetlenül bevonhatná a NATO-t a konfliktusba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...