2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

A spanyolok csöndben megduplázták az orosz gázimportot

Az Enagas spanyol energetikai vállalat hétfőn közzétett adatai szerint augusztusban 102,2%-kal nőtt a Spanyolország által vásárolt orosz gáz mennyisége az előző év azonos időszakához képest.

A jelentés kiemelte, hogy Madrid 4 505 gigawattórányi (GWh) gázt vásárolt Moszkvából a 2021 augusztusi 2 228 GWh-hoz képest. Eközben az Algériából – amely hagyományosan az ország egyik fő gázszállítója – származó import 34,8 százalékkal csökkent.

Az adatokból az is kiderült, hogy az Egyesült Államokból származó import az ellátások 26,5%-át tette ki. Oroszország az ötödik helyen állt az ország fő beszállítói között (11,8%), az USA, Algéria, Nigéria és Franciaország után.

Összességében 2022 első nyolc hónapjában Spanyolország 32 770 GWh gázt vásárolt Oroszországból, ami 22,88%-kal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós országok az utóbbi időben fokozták a gázvásárlásokat, hogy a téli szezonra készleteket halmozzanak fel. Pénteken a tagállamoknak nem sikerült konszenzusra jutniuk az orosz gázra vonatkozó árplafon meghatározásáról, amelynek célja az egekbe szökő energiaárak csillapítása volt a régióban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...