2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Ukrajna: lesz gáz, vagy “gáz” lesz?

Ukrajna jelenleg kizárólag reverz, azaz visszaáramoltatásos módon jut hozzá földgázhoz az EU-ból, lévén az Oroszországi Föderáció június 16-án beszüntette a szállítást Kijev 5,5 milliárd USD-os lejárt hátralékos tartozása miatt. Aleksandr Novak orosz energetikai miniszter kijelentette, hogy az ukrajnai földalatti tárolókban felhalmozott készletek nem lesznek elegendőnek a téli időszakra.

Az ukrán földalatti gáztárolókban mintegy 17 milliárd köbméter gáz van. Közben a küszöbön álló télen aktívan felhasználható földgáz mennyisége 11 milliárd köbmétert tesz ki. Ez nyilván nem elég, amivel tisztában van úgy az Európai Bizottság, mint Ukrajna is. Nyáron kell feltölteni a földalatti tárolókat. Jelenleg már október eleje van, a gáztárolók feltöltésének végleges határideje kedvező feltételek mellett pedig e hónap utolsó napja.

Ha ez nem történteik meg, úgy télen -esedékes- humanitárius katasztrófáról lesz szó, mely közvetlen következményeként egy újabb Majdan-os forradalom lehet kibontakozóban a kritikus pillanatban, majd pedig az ukrán állam teljes összeomlása várható.

Viszont Kijev a valóságtól elrugaszkodott álláspontja nem teszi lehetővé, hogy az ukrán vezetés analitikusan gondolkodjon és bármi konstruktív megállapodásra jusson Moszkvával, így nem úgy néz ki, hogy értelmes megállapodásra lehet majd jutni.

Ami a legtragikusabb: most, amikor a tél érkeztéig már alig van idő, Jacenyuk kormányfő a stockholmi döntőbírósággal fenyegette meg Oroszországot, ha az nem enged a gázár kérdésében…. nem elképesztő?

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó