2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva
Array

Inflálódó rubel, tartósan alacsony olajár, Nyugati szankció-hatások: presszió alatt az orosz gazdaság

A krími események, az újraegyesülés a félszigettel, s az az által elindított első-körös Nyugati szankciósdi, majd az azt követő az ukrán válság okozta Nyugati szankcióspirál generálódása, valamint a zuhanó és tartósan alacsony olajárak együttesen keményen rávertek az orosz gazdaságra, rubelestől, valuta-tartalékostól, Putyinostól. Mi van és mi lesz, pontosabban mi várható?

 

1, Csökkentek az valutatartalékok tartalékok

A, A szankciók alatt álló Oroszország elveszítette körülbelül a valutatartalékai 1O%-át eddig ez évben (dollárban kifejezve), amivel csinált egy rángatózó bakugrást az amúgy általánosságban emelkedő feltörekvő piacok között.

 

B, Az orosz tartalékok 457 milliárd Usd-on állottak szeptember végén, ez összehasonlítva az 2O13 év végi 51O milliárd Usd-al és az egy évvel ezelőtti 515 Milliárd Usd-al látszatos csökkenés. Ezt az izmos rubel-támogatás eredményezte, amelyet a Krím visszacsatolási mizéria körül elindult Nyugati szankciók miatt kellett elindítani a rubel védelme érdekében a külső piaci negatív hatások ellensúlyozására.

 

C, A másik kellemetlenség, hogy az orosz valutatartalékok kb. 4O%-a Euroban van, ami most épp válságban van a dollárral szemben, lévén az euro-dollár keresztben az euro 8%-os gyengülést szenvedett el a dollárhoz képest július és szeptember között.

2, Padlón fekszik az olaj ára: érvágás az olajkitermelő országoknak, így Oroszországnak is

Az olajár hatalmas mélységbe esett (ne izguljanak, Önök ezt a benzin árában nem fogják megérezni, azt a hasznot a kormányuk megtartja magának), s ez érvágással felérő esemény a nagy olajkitermelő országoknak – így az Oroszországi Föderációnak is:

A nyugati világban a piaci aggodalmak két éves mélypontra küldték le az olaj árát, az kialakuló közel-keleti geopolitikai zavarok és háborús intermezzok ellenére is. Ez a rossz együttállása a csillagoknak  nagy csapás az olajkitermelő országoknak, köztük az Orosz Föderációnak is, aki olaj- és gázexportjából származó bevételekből szerzi a központi költségvetésének bevételei felét.

Mindez együttesen hatva és ütve a Nyugati szankciókkal azt érte el , hogy az orosz rubel az utóbbi hónapokban a világ valutái közül a legnagyobb mértékben veszített értékéből. Ezzel párhuzamosan az Oroszországi Föderáció valutatartalékai négy éves mélypontra estek közel 55 milliárd Usd-al csökkenve idén (ennyit kellett a piacokra önteni a rubel védelme érdekében)  -, a gazdaság pedig összességében a stagfláció felé sodródik (stagnálás felé, mikor nincs növekedés ).  Az infláció 8%-ra mászott föl, amely három éves csúcsot jelent.

3, haderőfejlesztés – marad az eredeti hadsereg-fejlesztési ütem, vagy egyáltalán lesz, nem lesz?

Kedden a pénzügyminiszter, Anton Siluanov elmondta, hogy nincsen elegendő financiális fedezet a nagy ívű haderő-fejlesztési projektek olyan hatalmas kapacitással való folytatására, ahogy eddig az pörgött. Az Oroszországi Föderáció 2004 óta már amúgy a duplájára emelte fel katonai költségvetését és az eredeti project-menetrend szerint az idei 17,6%-ról 2017-re a központi költségvetés 20,8%-ára lennének növelve a hadi-kiadások, persze egy továbbra is dinamikusan növekvő piacon ez a szám nem is okozna gondot, csakhogy az olajárak mélybe esése, a Nyugati szankciók és az infláció egyszerre megteszik a negatív hatásukat.

4, Van e vészforgatókönyv?

Szükség esetén – ha tényleg kell – az Orosz Föderációban befagyaszthatják a lakosság szempontjából alapvető termékek egy részének az árát – márha tovább gyorsulna az infláció – nyilatkozta Denis Valentinovich Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

A rubel gyengülésének, a Moszkva elleni nyugati szankcióknak, valamint az erre válaszként hozott orosz élelmiszerimport-tilalom hatására szeptemberben 8 %-ra nőtt az infláció az augusztusi 7,6%-ról..

Szeptemberben egyebek között a hús és húskészítmények 16,8 %-kal kerültek többe mint egy éve, a hal és haltermékek 14,1 %-kal, a tejtermékek pedig 17,7 %-kal drágultak, míg a vaj ára 22,5 %-kal növekedett.

Az orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Rossiskaya Gazeta című lapnak azt mondta, hogy „a kormány tarsolyában számos olyan adminisztratív eszköz van, amelyekkel meg lehet akadályozni az infláció felpörgését. Ilyen például az a törvényileg is engedélyezett intézkedés, hogy szükség esetén 90 napra be lehet fagyasztani termékek egy széles körének az árát” – mondta.

A miniszter hozzátette: „Amennyiben drasztikusan emelkedne a vizsgált 40 alapvető termék ára, rendkívüli intézkedéseket kell hozni az árak stabilizálása céljából”.

A miniszter nem nevezte néven a 40 alapvető terméket, aminek az ármozgását különösen nagy figyelemmel követi az orosz kormány. Az orosz jegybank legújabb előrejelzése szerint az idei infláció 8% fölötti lesz, meghaladva a korábban várt 5%plusz/mínusz 1,5 százalékpontot.

 

megjegyzés: A Szovjetunió Achilles-pontja is a gazdaság volt, erre talán Moszkva is figyel már.

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó