2023, március 22.
13.5 C
Budapest
3.8 C
Moszkva
Array

Krím: Akszjonov-ot választották elnökké

Krím: Akszjonov-ot választották elnökké

A várakozásoknak megfelelően az eddigi megbízott elnököt, Szerhij Akszjonov-ot választotta meg az Oroszországi Föderációval újra-egyesült Krím parlamentje csütörtökön a terület elnökévé.

A politikus a voksolás eredményének kihirdetése után letette a hivatali esküt. A Krím Oroszországhoz való vissza-csatlakozásában aktív szerepet játszó Akszjonov a március 21-én orosz szövetségi területté nyilvánított köztársaság miniszterelnöki posztját is megkapta. Hamarosan megalakítja kormányát, amelyben az eddigi miniszterek többsége várhatóan megtarthatja posztját.

A krími elnök-miniszterelnök kijelentette, hogy a 2020-ig kijelölt szövetségi fejlesztési célprogram megvalósítására fog összpontosítani. A terület energia- és vízellátása is Ukrajnától függ, közúti és vízellátó hálózata is fejlesztésre szorul. A 41 éves Szerhij Akszjonov a szimferopoli felsőfokú katonapolitikai iskolában tanult Szimferopolban. Az 1990-es évektől vállalkozó volt. 2008-tól kezdett politizálni, a következő évben állt az Orosz egység nevű mozgalom élére. 2010-ben a krími parlament képviselőjévé választották.

A félsziget törvényhozása az idén, február 27-én jelölte ki Akszjonovot a Krím miniszterelnökének, hogy készítse elő és vezényelje le a terület Oroszországhoz csatlakozásáról szóló, március 16-án megrendezett népszavazást.

Miután a hivatalos adatok szerint a voksolók majdnem 100 %-a igennel szavazott a Krím Oroszországgal való újra-egyesítésére, az ottani Államtanács az orosz vezetéshez és parlamenthez fordult csatlakozási kérelemmel. Március 18-án Szerhij Akszjonov a moszkvai Kremlben rendezett ünnepélyen írta alá az erről szóló megállapodást Szevasztopol akkori vezetőjével együtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó