2023, november 29.
-1.1 C
Budapest
-1.5 C
Moszkva

Ukrajna lefoglalja az orosz bankokat – utána az OTP is sorra kerül?

A kijevi hatóságok erőszakkal lefoglalják az országban működő két nagy orosz bank, a Szberbank és a Vnyesekonombank vagyonát – jelentette a média az ukrán Legfelsőbb Tanács honlapján csütörtökön közzétett határozatra hivatkozva.

Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának május 11-i határozata szerint, amelyet Ukrajna elnökének ugyanazon a napon kiadott rendelete hagyott jóvá, Kijev elvonja a Vnyesekonombank orosz állami vállalat tulajdonában lévő Prominvestbank (PIB) részvényeinek 99,8 százalékát, valamint az orosz Szberbank tulajdonában lévő Nemzetközi Tartalékbank (MR Bank) részvényeinek 100 százalékát.

A pénzügyi eszközöket is kivonják a pénzintézetekből.

Ezenkívül az orosz bankok ezen leányvállalatainak egyéb pénzügyi eszközeit is kivonják, kivéve az MR Bank 3 milliárd hrivnya (98 millió dollár) értékű eszközeit, amelyeket a hitelezők követeléseinek kielégítésére fognak felhasználni.

Február 25-én, egy nappal azután, hogy Oroszország katonai offenzívát indított Ukrajnában, az Ukrán Nemzeti Bank visszavonta az orosz bankok engedélyét, amelyek állami ellenőrzés alatt állnak. Április 8-án a szabályozó hatóság bejelentette, hogy javasolja a bankok eszközeinek államosítását, Kirill Sevcsenko, az NBU vezetője pedig később azt mondta, hogy a bankok vagyonából mintegy 26 milliárd hrivnyát (mintegy 857 millió dollárt) készpénz, hazai államkötvények és betéti jegyek formájában az ország állami bevételeihez lehet irányítani.

A Vnyesekonombank közölte, hogy a vagyonának lefoglalása miatti a veszteségek megtérítését nemzetközi bíróságokon fogja követelni Ukrajnától.

Magyarország jelenleg legnagyobb pénzintézete az OTP is rendelkezik érdekeltséggel Ukrajnában. Kijev folyamatosan bírálja a magyar kormányt, amiért az nem szállít neki fegyvereket, sőt magas rangú ukrán politikusok szerint Budapestnek területi igénye van.

Felmerül a kérdés, hogy más országok bankjait is lefoglalja-e a kijevi junta?

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Blinken: Ukrajna a NATO tagja lesz, ha a szövetségesek egyetértenek

Ukrajna csak akkor csatlakozik az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez, ha minden feltételt teljesít és minden tag biztosítja a beleegyezését - ismételte meg szerdán...

Az orosz fegyveres erők elfoglalták Artyomovszkoje települést

Elfoglalták Artyomovszkoje települést a Donyecki Népköztársaságban az orosz fegyveres erők déli csoportosulásának alegységei - közölte szerdán az orosz védelmi tárca. A moszkvai hadijelentés szerint egyébként...

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...
spot_img

Videó