2022, augusztus 13.
28.1 C
Budapest
27.4 C
Moszkva

Ukrajna lefoglalja az orosz bankokat – utána az OTP is sorra kerül?

A kijevi hatóságok erőszakkal lefoglalják az országban működő két nagy orosz bank, a Szberbank és a Vnyesekonombank vagyonát – jelentette a média az ukrán Legfelsőbb Tanács honlapján csütörtökön közzétett határozatra hivatkozva.

Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának május 11-i határozata szerint, amelyet Ukrajna elnökének ugyanazon a napon kiadott rendelete hagyott jóvá, Kijev elvonja a Vnyesekonombank orosz állami vállalat tulajdonában lévő Prominvestbank (PIB) részvényeinek 99,8 százalékát, valamint az orosz Szberbank tulajdonában lévő Nemzetközi Tartalékbank (MR Bank) részvényeinek 100 százalékát.

A pénzügyi eszközöket is kivonják a pénzintézetekből.

Ezenkívül az orosz bankok ezen leányvállalatainak egyéb pénzügyi eszközeit is kivonják, kivéve az MR Bank 3 milliárd hrivnya (98 millió dollár) értékű eszközeit, amelyeket a hitelezők követeléseinek kielégítésére fognak felhasználni.

Február 25-én, egy nappal azután, hogy Oroszország katonai offenzívát indított Ukrajnában, az Ukrán Nemzeti Bank visszavonta az orosz bankok engedélyét, amelyek állami ellenőrzés alatt állnak. Április 8-án a szabályozó hatóság bejelentette, hogy javasolja a bankok eszközeinek államosítását, Kirill Sevcsenko, az NBU vezetője pedig később azt mondta, hogy a bankok vagyonából mintegy 26 milliárd hrivnyát (mintegy 857 millió dollárt) készpénz, hazai államkötvények és betéti jegyek formájában az ország állami bevételeihez lehet irányítani.

A Vnyesekonombank közölte, hogy a vagyonának lefoglalása miatti a veszteségek megtérítését nemzetközi bíróságokon fogja követelni Ukrajnától.

Magyarország jelenleg legnagyobb pénzintézete az OTP is rendelkezik érdekeltséggel Ukrajnában. Kijev folyamatosan bírálja a magyar kormányt, amiért az nem szállít neki fegyvereket, sőt magas rangú ukrán politikusok szerint Budapestnek területi igénye van.

Felmerül a kérdés, hogy más országok bankjait is lefoglalja-e a kijevi junta?

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...