2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Az orosz bankóriás beszáll Európa legnagyobb gyorsvasút projektjébe

Oroszország legnagyobb bankja, a Sber (korábbi nevén Sberbank) kész részt venni az új Moszkva-Szentpétervár gyorsvasúti projekt finanszírozásában több más nagy hitelezővel együtt – jelentette be csütörtökön Anatolij Popov, az igazgatótanács alelnöke.

A 650 kilométeres vonal építése a múlt héten kapta meg Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyását. A Vnyesekonombank és a Gazprombank orosz pénzintézetek már bejelentették, hogy készek részt venni az 1,7 billió rubelre (6,8 billió forint) becsült projekt finanszírozásában és kivitelezésében.

“A hatalmas távolságokkal rendelkező Oroszország számára egy ilyen projekt rendkívül fontos. A Moszkva-Pétervár nagysebességű vonal az ilyen típusú hálózatok kiépítésének kezdete” – mondta Popov újságíróknak.

Megjegyezte, hogy az új útvonal 2 óra 15 percre csökkenti a két város közötti utazási időt. Jelenleg a Szapszan nagysebességű vonattal az út körülbelül négy órát vesz igénybe. A becslések szerint 2030-ra az átlagos éves utasforgalom [az útvonalon] mintegy 22,6 millió fő lesz – jelezte Popov.

A nagysebességű vasutak lehetővé teszik, hogy a vonatok a hagyományos alternatíváknál lényegesen gyorsabban, mintegy 200-400 km/h sebességgel közlekedjenek. Az Orosz Vasutak által jelenleg Moszkva és Szentpétervár között üzemeltetett Szapszan járat csúcssebessége 250 km/óra.

A tervek szerint új nagysebességű vasútvonal épülne Moszkva és Kazany, Oroszország ötödik legnagyobb városa, Tatárföld fővárosa között is. A 770 kilométeres út a jelenlegi 12 óráról jelentősen, mindössze három és fél órára csökkenne.

Kína kifejezte érdeklődését a projekt finanszírozása iránt, mivel a Moszkva-Kazany útvonalat a két ország közötti kapcsolatok és kereskedelem fellendítésének egyik módjának, valamint befektetésnek tekinti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó