2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Ukrajna jóval több aranyat adott el, mint amennyivel rendelkezett

Ukrajna központi bankja február óta 12,4 milliárd dollár értékben adott el aranytartalékot – jelentette a Reuters. Egy nemesfém-szakértő szerint azonban a számok nem stimmelnek.

“Azért adjuk el [ezt az aranyat], hogy az importőreink képesek legyenek megvásárolni az ország számára szükséges árukat” – idézte az ügynökség Katerina Rozhkovát, az Ukrán Nemzeti Bank helyettes vezetőjét, aki vasárnap az országos televízióban nyilatkozott. Az aranyat nem az ukrán valuta, a hrivnya támogatására adták el – tette hozzá a Reuters.

A közölt számadatokkal kapcsolatban azonban kérdések merültek fel. Peter Schiff amerikai pénzügyi kommentátor és tőzsdeügynök a Schiffgold.com oldalon szerdán megjelent cikkében “homályosnak” nevezte az eladást, és azt mondta, nem világos, hogy Ukrajna hogyan adott el ennyi aranyat. Az Arany Világtanács adatai szerint, amelyeket Schiff idézett, amikor Oroszország megkezdte katonai műveletét Ukrajnában, az Ukrán Nemzeti Bank mintegy 27 tonna aranyat tartott tartalékában, amelynek értéke valamivel kevesebb mint 1,7 milliárd dollár volt.

Más szóval, írja Schiff, a központi bank azt állítja, hogy a teljes aranykészletének több mint hétszeresét adta el.

Schiff a továbbiakban kifejti, hogy Ukrajna a kereskedelmi bankok vagy más intézmények által tartott hazai aranykészleteket csapolhatta meg, és az is elképzelhető, hogy más országok vagy magánszervezetek adtak az országnak aranyat eladásra.

Ukrajna az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette küzd a gazdaságának támogatásáért, a kormány állítólag két év halasztást kért a külföldi adósságtörlesztés visszafizetésére. Az ország GDP-je az előrejelzések szerint idén 30%-kal csökken.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...