2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Az ukrán kormány halasztást kér a külföldi adósságának teljesítésére

Az ukrán kormány lépéseket tett, hogy két évre elhalassza a külföldi adósságaik kifizetését – jelentette szerdán az ukrán média. Az átstrukturálást először a hitelezőknek kell jóváhagyniuk – teszik hozzá a jelentések.

A Bloomberg egy korábbi cikke szerint Kijev a GDP-garanciák feltételeit is meg akarja változtatni, miközben az adósságátütemezés lehetőségét vizsgálja. A GDP-garanciák az értékpapírok – kötvények – GDP-hez kötött alcsoportja, ahol a kifizetés összege az ország teljesítményének függvényében változik. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank májusban azt jósolta, hogy Ukrajna GDP-je idén 30%-kal csökken.

Kijev augusztus közepéig szeretne megállapodásra jutni a kötvénytulajdonosokkal a szeptemberi 1,4 milliárd dolláros törlesztés és kamatfizetés előtt – írja a lap, hozzátéve, hogy saját számításai szerint a lépés két év alatt 3 milliárd dollár adósságtörlesztési költséget takaríthat meg, a kamatfizetésekkel pedig még többet.

Az ukrán kormány honlapján közzétett közlemény szerint Ukrajna pénzügyminisztere kedden hitelszerződést írt alá az EU-val, hogy e hónap végén 1 milliárd euró (1 milliárd dollár) hosszú lejáratú hitelt kapjon a tömbtől.

Az Európai Bizottság márciusban 9 milliárd eurós hitelt javasolt Ukrajnának, amelyet az EU-tagállamok kormányainak garanciáival kellene alátámasztani. A blokk azonban nehezen tudta megszervezni a támogatást, mivel széles körben aggódtak amiatt, hogy Kijev képes lesz-e fizetni az adósságát.

Az Európai Beruházási Bank 1,5 milliárd eurós hitelét az EU-n belül állítólag azért blokkolták, mert az összeg biztosításához több garanciára lenne szükség. Február óta az EU összesen 2,2 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

Vlagyimir Zelenszkij elnök júniusban azt mondta, hogy Ukrajnának havi 5 milliárd dolláros támogatásra van szüksége ahhoz, hogy talpon maradjon; ez az összeg azonban később majdnem megduplázódott, amikor az elnök egyik gazdasági tanácsadója állítólag azt mondta a Financial Timesnak, hogy Kijevnek havi 9 milliárd dollárra van szüksége, és hogy “szinte lehetetlen” lenne Ukrajna számára a pénz nélkül fennmaradni.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...