2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Ukrajna elzárja az Európába irányuló gázcsapot

Kijev “vis maiorra” hivatkozva leállítja az Európába irányuló orosz gázszállítás egyharmadát, azonban a Gazprom szerint nem merült fel olyan probléma, amely indokolná a lépést.

A Gazprom orosz gázipari konglomerátum nem kapott megerősítést arról, hogy vis maior vagy bármilyen akadálya lenne a gáz további tranzitjának egy Luganszk megyei csomóponton keresztül – közölte a vállalat kedden, miután az ukrán üzemeltető OGTSU bejelentette, hogy “orosz megszállók” jelenléte miatt május 11-től leállítja a további szállításokat.

Az Ukrán Gáztranzitszolgáltató (OGTSU) kedden vis maiort hirdetett, mondván, hogy lehetetlen folytatni a gáz tranzitját egy Luganszk térségében található csatlakozási ponton és kompresszorállomáson keresztül. Mivel az OGTSU munkatársai “nem tudják elvégezni az operatív és technológiai ellenőrzést” a Szokhranovka belépési pontokon és a Novopszkov kompresszorállomás felett, a vállalat nem tudja folytatni szerződéses kötelezettségeinek teljesítését – közölte.

Az OGTSU közlése szerint szerdán reggel 7 órától nem engedik be az ukrán tranzitrendszerbe a gázt ebből a csatlakozási pontból. A Szokhrankovka az Ukrajnán keresztül Európába szállított orosz gáz közel egyharmadát – napi 32,6 millió köbmétert – adja az üzemeltetők szerint.

A Gazprom nem kapott megerősítést arról, hogy a Szokhranovkánál vagy Novopszkovnál vis maior vagy üzemzavar lépett volna fel – közölte kedden Szergej Kuprijanov, a vállalat szóvivője. Hozzátette, hogy az ukrán szakemberek mindvégig teljes hozzáférést kaptak mindkét létesítményhez, és korábban nem érkezett ezzel kapcsolatban panasz.

Kuprijanov azt is elmondta, hogy a Gazpromot értesítette az ukrán Naftogaz gázipari vállalat arról, hogy ha Oroszország továbbra is Szokhranovkán keresztül szállít gázt, Kijev ugyanennyivel csökkenti a kilépési ponton a mennyiséget, gyakorlatilag ellopva a gázt.

Bár az OGTSU azt javasolta, hogy a gázt a Szudzsa felé, a Szumi régióban található és az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló csatlakozóhoz irányítsák át, Kuprijanov szerint ez “technológiailag lehetetlen”.

“A mennyiségek elosztása világosan le van írva a 2019. december 30-án kelt együttműködési megállapodásban, és az ukrán fél ezt jól tudja” – mondta.

A Gazprom minden kötelezettségét teljesíti európai ügyfelei felé, a tranzitszolgáltatásokat a szerződésben foglaltaknak megfelelően és teljes mértékben kifizetve – mutatott rá Kuprijanov. Moszkva folytatta az Európába irányuló gázszállításokat, beleértve az Ukrajnán keresztül történő tranzitot is, függetlenül a folyamatban lévő katonai művelettől és az Egyesült Államok és uniós szövetségesei által Oroszország ellen bevezetett embargóktól.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó