2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Az USA rekordösszegű segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának

Az amerikai képviselőház a Biden által kért 33 milliárd helyett, 40 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának, amely rekordnak számít a konfliktus kirobbanása óta.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy további pénzt biztosít Kijevnek.

Az államfő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a kongresszus által ilyen jellegű segélyekre elkülönített forrásai már majdnem kimerültek, és felszólította a törvényhozókat, hogy “azonnal” hagyják jóvá a kormánya által korábban benyújtott kérést, hogy újabb 33 milliárd dollárt biztosítsanak Ukrajnának.

Ugyanakkor – amint arról korábban a nagyobb amerikai médiumok is beszámoltak – a kongresszus vezetői belső viták után megállapodásra jutottak az Ukrajnának nyújtandó 39,8 milliárd dolláros támogatás odaítéléséről, ami csaknem hétmilliárddal több, mint az amerikai elnök által kért összeg.

Különböző publikációk szerint a kibővített csomag további 3,4 milliárd dollárt tartalmaz katonai támogatásra és ugyanekkora összeget humanitárius segélyre.

Ugyanakkor a koronavírus elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó javaslatot, amelyet a demokraták a teljes csomagba szerettek volna beépíteni, most külön fogják megvizsgálni.

2022 február 24-én Oroszország különleges műveletet indított Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, a művelet célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve gúnyolódásnak, népirtásnak tesz ki”.

A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát és az ukrán csapatokat veszi célba, a civileket nem fenyegeti veszély. A minisztérium szerint a művelet fő célja a Donbassz felszabadítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó