2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva

Ukrajna blokkolja az Európába irányuló gáztranzitot

Ukrajna szerdán felfüggesztette az orosz földgáz Európába irányuló szállítását és Moszkvát okolja a fennakadásért. Az orosz gáz eddig a katonai konfliktus ellenére zavartalanul áramlott az Ukrajnán átvezető vezetékeken keresztül.

Az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője kedden késő este közleményben jelentette be, hogy “a megszálló erők beavatkozása” miatt úgy döntött, felfüggeszti a működést az egyik fő belépési ponton, Szokhranovkában. Az állomáson naponta legfeljebb 32,6 millió köbmétert, vagyis az Ukrajnán keresztül Európába áramló orosz gáz mintegy harmadát kezelik az üzemeltető szerint.

Közben az orosz energiaóriás Gazprom közölte, hogy nem lát okot a felfüggesztésre, hozzátéve, hogy nem tudja átirányítani a szállítást egy másik belépési pontra, Szudzsára, mert az átállítás “technikailag lehetetlen” lenne.

“A Szokhranovkán keresztül történő tranzit teljes mértékben biztosított volt, a partnerek részéről nem érkezett panasz” – közölte a Gazprom hivatalos Telegram-csatornáján.

“A Gazprom teljes mértékben teljesíti az európai fogyasztókkal szembeni összes kötelezettségét, a szerződésnek és az üzemeltetői megállapodásnak megfelelően szállítja a tranzitgázt, a tranzitszolgáltatások teljes mértékben rendezve vannak”.

A Szudzsán keresztül történő gázszállításra vonatkozó megrendelések szerdára 72 millió köbméterben voltak meghatározva, ami magasabb, mint kedden, de még mindig alacsonyabb, mint a hét eleji ajánlások mindkét állomáson együttvéve.

A szállítások mennyisége is messze elmaradnak attól, amit a Szudzsa a korábbi években kezelt.

Az Ukrajnán keresztül a szlovákiai Nagykaposba, az Európába vezető fő tranzitútvonalra irányuló szállítások a hálózat adatai alapján várhatóan április 30. óta a legalacsonyabb szintre csökkennek.

Az európai földgázárak a hírre több mint 6,4%-kal emelkedtek szerdán a Refinitiv adatai szerint. Az árak később a csökkentek, többek között a melegebb időjárásra és az LNG-import hírére.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...