2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Ukrajna blokkolja az Európába irányuló gáztranzitot

Ukrajna szerdán felfüggesztette az orosz földgáz Európába irányuló szállítását és Moszkvát okolja a fennakadásért. Az orosz gáz eddig a katonai konfliktus ellenére zavartalanul áramlott az Ukrajnán átvezető vezetékeken keresztül.

Az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője kedden késő este közleményben jelentette be, hogy “a megszálló erők beavatkozása” miatt úgy döntött, felfüggeszti a működést az egyik fő belépési ponton, Szokhranovkában. Az állomáson naponta legfeljebb 32,6 millió köbmétert, vagyis az Ukrajnán keresztül Európába áramló orosz gáz mintegy harmadát kezelik az üzemeltető szerint.

Közben az orosz energiaóriás Gazprom közölte, hogy nem lát okot a felfüggesztésre, hozzátéve, hogy nem tudja átirányítani a szállítást egy másik belépési pontra, Szudzsára, mert az átállítás “technikailag lehetetlen” lenne.

“A Szokhranovkán keresztül történő tranzit teljes mértékben biztosított volt, a partnerek részéről nem érkezett panasz” – közölte a Gazprom hivatalos Telegram-csatornáján.

“A Gazprom teljes mértékben teljesíti az európai fogyasztókkal szembeni összes kötelezettségét, a szerződésnek és az üzemeltetői megállapodásnak megfelelően szállítja a tranzitgázt, a tranzitszolgáltatások teljes mértékben rendezve vannak”.

A Szudzsán keresztül történő gázszállításra vonatkozó megrendelések szerdára 72 millió köbméterben voltak meghatározva, ami magasabb, mint kedden, de még mindig alacsonyabb, mint a hét eleji ajánlások mindkét állomáson együttvéve.

A szállítások mennyisége is messze elmaradnak attól, amit a Szudzsa a korábbi években kezelt.

Az Ukrajnán keresztül a szlovákiai Nagykaposba, az Európába vezető fő tranzitútvonalra irányuló szállítások a hálózat adatai alapján várhatóan április 30. óta a legalacsonyabb szintre csökkennek.

Az európai földgázárak a hírre több mint 6,4%-kal emelkedtek szerdán a Refinitiv adatai szerint. Az árak később a csökkentek, többek között a melegebb időjárásra és az LNG-import hírére.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS