2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Ukrajna blokkolja az Európába irányuló gáztranzitot

Ukrajna szerdán felfüggesztette az orosz földgáz Európába irányuló szállítását és Moszkvát okolja a fennakadásért. Az orosz gáz eddig a katonai konfliktus ellenére zavartalanul áramlott az Ukrajnán átvezető vezetékeken keresztül.

Az ukrán gázszállító rendszer üzemeltetője kedden késő este közleményben jelentette be, hogy “a megszálló erők beavatkozása” miatt úgy döntött, felfüggeszti a működést az egyik fő belépési ponton, Szokhranovkában. Az állomáson naponta legfeljebb 32,6 millió köbmétert, vagyis az Ukrajnán keresztül Európába áramló orosz gáz mintegy harmadát kezelik az üzemeltető szerint.

Közben az orosz energiaóriás Gazprom közölte, hogy nem lát okot a felfüggesztésre, hozzátéve, hogy nem tudja átirányítani a szállítást egy másik belépési pontra, Szudzsára, mert az átállítás “technikailag lehetetlen” lenne.

“A Szokhranovkán keresztül történő tranzit teljes mértékben biztosított volt, a partnerek részéről nem érkezett panasz” – közölte a Gazprom hivatalos Telegram-csatornáján.

“A Gazprom teljes mértékben teljesíti az európai fogyasztókkal szembeni összes kötelezettségét, a szerződésnek és az üzemeltetői megállapodásnak megfelelően szállítja a tranzitgázt, a tranzitszolgáltatások teljes mértékben rendezve vannak”.

A Szudzsán keresztül történő gázszállításra vonatkozó megrendelések szerdára 72 millió köbméterben voltak meghatározva, ami magasabb, mint kedden, de még mindig alacsonyabb, mint a hét eleji ajánlások mindkét állomáson együttvéve.

A szállítások mennyisége is messze elmaradnak attól, amit a Szudzsa a korábbi években kezelt.

Az Ukrajnán keresztül a szlovákiai Nagykaposba, az Európába vezető fő tranzitútvonalra irányuló szállítások a hálózat adatai alapján várhatóan április 30. óta a legalacsonyabb szintre csökkennek.

Az európai földgázárak a hírre több mint 6,4%-kal emelkedtek szerdán a Refinitiv adatai szerint. Az árak később a csökkentek, többek között a melegebb időjárásra és az LNG-import hírére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó