2022, december 1.
4.4 C
Budapest
-13.2 C
Moszkva

Ukrajna az év végéig elfoglalhatja az orosz Krímet – mondta az ukrán védelmi miniszterhelyettes

Ukrajna az év végéig elfoglalhatja az oroszországi Krímet – jelentette ki Volodimir Gavrilov, az ország védelmi miniszterhelyettese. A Sky Newnak adott szombati interjújában Gavrilov kijelentette, hogy egy úgynevezett “fekete hattyú” – vagyis egy hirtelen és váratlan esemény – hozhatja el Kijev győzelmét.

“Szerintem Oroszország szembesülhet egy fekete hattyúval az országában, Oroszországon belül, és ez hozzájárulhat a Krím sikeréhez, a mi sikerünkhöz” – mondta, hozzátéve, hogy “katonai opció is van, az erők, erőforrások és valami más kombinációjával”.

“Beléphetünk a Krímbe, például december végéig. Lehetséges? Lehetséges. Nem kizárt, hogy így lesz” – tette hozzá Gavrilov.

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú fekete hattyú esemény történhet az elkövetkező hónapokban, Gavrilov felvetette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök “eltűnhet, például valamilyen fizikai vagy politikai okból”, vagy hogy az orosz közvélemény “kiábrándulhat” a harctéri helyzetből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy korábbi nyilatkozatát megismételve Gavrilov azt mondta, hogy Kijev csak akkor fogja folytatni a tárgyalásokat Oroszországgal, “ha készek elhagyni a területeinket”.

Ukrajna esélyeit illetően optimizmusát kifejezve Gavrilov kijelentette: “Az az érzésem, hogy tavasz végére ez a háború {befejeződik}”.

A Krím elszakadt Ukrajnától, és nem sokkal a 2014-es kijevi puccs után Oroszországhoz csatlakozott. Júliusban Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, hogy fenyegetésnek tekintik, ha “Ukrajna vagy bármely NATO-állam” elutasítja, hogy a Krímet Oroszország részének tekintse.

Október elején a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok, valamint Ukrajna egykori Zaporozsjei és Herszon régiói hivatalosan is Oroszország részévé váltak, miután a népszavazásokon a helyi lakosok többsége a csatlakozás mellett szavazott.

A múlt héten az orosz csapatok kivonultak Herszonból, mivel attól tartottak, hogy az ukrán erők felrobbantják a közeli vízerőmű gátját, és ezzel olyan áradást idéznek elő, amely katonák és civilek halálát okozhatja.

Putyin szeptember végén azt mondta, hogy Moszkva “teljes erővel és minden rendelkezésünkre álló eszközzel” meg fogja védeni az új területeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...