2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Franciaország fejezze be Zelenszkij támogatását – mondta a francia politikus

Franciaországnak fel kellene hagynia Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatásával, miután majdnem globális konfliktust szított azzal, hogy Oroszországot hibáztatta a NATO-tag Lengyelországban nemrégiben történt halálos kimenetelű robbanásért – közölte szombaton Nicolas Dupont-Aignan volt elnökjelölt.

A Twitteren írva Dupont-Aignan, aki a Debout la France nevű jobboldali párt vezetője és többször is indult az elnökválasztáson, azt mondta, hogy “azzal, hogy rakétát lőtt ki Lengyelországra és az oroszokat vádolta, Zelenszkij majdnem kirobbantotta a harmadik világháborút”.

“Ne támogassuk tovább ezt a veszélyes embert. [Sürgősen] béketervet kell készítenünk” – tette hozzá.

Hozzászólása nyomán azt állította, hogy az ukrajnai konfliktus csak akkor oldható meg, ha Moszkva és Kijev beleegyezik a tűzszünetbe, és a két donbásszi köztársaságnak autonómiát adnak, ahogyan azt a minszki megállapodások előírják. A közelmúltban a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságok is elsöprő többséggel szavaztak nyilvános népszavazáson az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Dupont-Aignan azzal is érvelt, hogy bármilyen béketervnek tartalmaznia kell “Oroszország visszavonulását” és “Ukrajna semlegességét”.

Kedden két civil meghalt, amikor egy rakéta landolt az ukrán határhoz közeli lengyel Przewodow faluban. Nem sokkal az incidens után Lengyelország jelezte, hogy hivatkozhat a NATO-szerződés 4. cikkére, amely lehetővé teszi a blokk bármely tagjának, hogy konzultációt kérjen, ha úgy véli, hogy biztonsága veszélyben van.

A robbanást követően azonban Zelenszkij Oroszországra hárította a felelősséget, és az incidenst “nagyon súlyos eszkalációnak” és a NATO elleni támadásnak nevezte, amely válaszlépéseket követel.

Nyugati tisztviselők később elismerték, hogy a rakéta ukrán és nem orosz eredetű volt. Később Zelenszkij enyhített állításain, és elismerte, hogy “nem tudjuk 100%-ig”, mi okozta a robbanást.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy köze lenne az incidenshez, és azt mondta, hogy katonai szakértői elemezték a helyszínről készült fényképeket, és a törmeléket az Ukrajna által használt Sz-300-as légvédelmi rendszer rakétájának részeiként azonosították.

Franciaország, sok más nyugati országgal együtt, katonai segélyt nyújt Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni harcban. Az elmúlt hónapokban Párizs számos Caesar önjáró ágyút, MILAN páncéltörő rakétát és más katonai felszerelést küldött Kijevnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...