2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Ukrajna, az EU diktatúrája és a globális rend megváltozása – Lavrov beszéde az ENSZ Közgyűlésén

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton az ENSZ 77. közgyűlésén beszélt, és kifejtette Oroszország álláspontját a legfontosabb nemzetközi kérdésekben, köztük Moszkva és a Nyugat kapcsolatát és az Ukrajnával fennálló konfliktust illetően. Beszéde elmondása után Lavrov nagyszabású sajtótájékoztatót is tartott.

Oroszország biztonsági javaslatait arrogánsan elutasította a Nyugat

Az Ukrajnában zajló konfliktus nagyrészt annak az eredménye, hogy a kollektív Nyugat képtelen tárgyalni Oroszországgal és kezelni biztonsági aggályait – mondta Lavrov az ENSZ-közgyűlésen. A Moszkva által az együttélés szabályainak megállapítására tett minden ismételt kísérletet figyelmen kívül hagytak – mondta.

“Az évek során többször javasoltuk, hogy állapodjunk meg az egyenlő és oszthatatlan biztonság elvén alapuló európai együttélés szabályairól, amelyet a legmagasabb szintű EBESZ-dokumentumokban jóváhagytak. Utoljára 2021 decemberében tettünk javaslatot arra, hogy ezt az elvet jogilag kötelezővé tegyük, amire arrogáns elutasítást kaptunk” – jelentette ki Lavrov.

Ukrajna feláldozható az USA számára

Ukrajna csupán eszközzé vált Washington számára, hogy fenntartsa globális dominanciáját és célba vegye Oroszországot – véli a külügyminiszter.

Ez minden elfogulatlan megfigyelő számára nyilvánvaló: Az Európát teljesen leigázó angolszászok számára Ukrajna egyszerűen feláldozható anyag az Oroszország elleni harcban. A NATO közvetlen fenyegetésnek nyilvánította hazánkat a teljes amerikai dominancia felé vezető úton, Kínát pedig hosszú távú stratégiai kihívásnak nevezte – mondta Lavrov az ENSZ Közgyűlésében.

A miniszter a beszédét követő sajtótájékoztatón tovább részletezte a kérdést, kijelentve, hogy Moszkva már az Egyesült Államokat és a NATO-blokkot is az Ukrajnában zajló konfliktus részesének tekinti. Nemrég az ukrán hadsereg elismerte, hogy a Pentagon választja ki a célpontokat – magyarázta.

“Mi ez, ha nem közvetlen részvétel a halálos fegyverek célba juttatásában és a háborúban való részvétel?”. kérdezte Lavrov.

A szakadár ukrán régiókban tartott népszavazások megfelelnek Kijev kívánságainak

Oroszország vezető diplomatája kitért a Donyecki (DNR) és Luganszki (LNR) Népköztársaságokban, valamint a Zaporizzsjai és Herszon régió orosz ellenőrzésű részein zajló népszavazásokra is. Bár a szavazás máris “hisztit” váltott ki Ukrajnában és a Nyugaton, és a G7-ek még több oroszellenes szankciót ígértek, a népszavazások valójában teljesen összhangban vannak Kijev kívánságaival – vetette fel Lavrov.

Az ott élők lényegében csak arra reagálnak, amit Zelenszkij elnök 2021 augusztusában az egyik interjújában ajánlott nekik. Akkor azt tanácsolta mindenkinek, aki orosznak érzi magát, hogy “menjenek Oroszországba” a gyermekeik és unokáik érdekében. Ezt teszik most az említett régiók lakói, magukkal viszik földjeiket, amelyeken őseik évszázadokon át éltek.

Az amerikai kivételesség elérte az “isteni” szintet

A Szovjetunió összeomlását követően Washington világuralomra és kivételességre való törekvése soha nem látott magasságokba emelkedett, ami több agresszív háborút eredményezett, és világszerte “sok százezer” ember életét követelte – jelentette ki Lavrov.

“Miután a hidegháborúban győzelmet hirdetett, Washington szinte Isten földi küldöttjének rangjára emelte magát, akinek nincsenek kötelezettségei, csak “szent” jogai, hogy büntetlenül, tetszése szerint és bárhol cselekedjen” – mondta Lavrov.

Bármely nemzet áldozatul eshet Washington törekvéseinek, ha valamilyen módon felbosszantja a “világ önjelölt urait” – figyelmeztetett Lavrov. Ez a sors érte már Jugoszlávia, Irak, Líbia és más országok népét – tette hozzá.

Az EU diktatúrába csúszik

Lavrov szerint az EU, miközben az Egyesült Államok “leigázza”, a kivételesség és az arrogancia ugyanazon tüneteit mutatja. A miniszter emlékeztetett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének friss megjegyzéseire, aki következményekkel fenyegette meg Olaszországot, ha a közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi választásokon jobboldali jelöltek kerülnének hatalomra.

“Ez arrogancia, a büntetlenség érzése, kivételesség. Csak nekik van joguk ítélkezni. Amit von der Leyen asszony az olasz választásokról mondott, az megdöbbentő” – mondta Lavrov újságíróknak, hozzátéve, hogy nem emlékszik arra, hogy korábban ilyen fenyegetést tett volna egy uniós vezető.

“Az Európai Unió elvileg egy tekintélyelvű, merev, diktatórikus entitássá válik” – mondta a csúcsdiplomata.

Az egypólusú világ vége közeleg

Az Egyesült Államok minden erőfeszítése ellenére dominanciájának korszaka véget ér, és az egypólusú világ összeomlik – mondta Lavrov. Hozzátette, hogy a világrend jövője most dől el. A kérdés az, hogy ez a rend “egy hegemónia lesz-e, aki mindenkit arra kényszerít, hogy a hírhedt, csak neki előnyös “szabályai” szerint éljen”, vagy egy valóban “demokratikus, igazságos világ lesz, zsarolás és az ellenszenves emberek megfélemlítése nélkül, neonácizmus és neokolonializmus nélkül” – mondta a diplomata, hozzátéve, hogy Moszkva határozottan a második lehetőség mellett áll ki.

“Az objektív geopolitikai folyamatokat azonban Washington és a nyugati országok uralkodó elitje, amely teljesen alávetette magát [az Egyesült Államoknak], fenyegetésnek tekinti domináns pozícióját” – jelentette ki Lavrov.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...