2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Rekord ütemben terjed a SWIFT-rendszer orosz alternatívája

Az orosz SPFS bankközi üzenetküldő rendszer idén rekord ütemben terjedt – közölte pénteken Alla Bakina, az orosz központi bank nemzeti fizetési rendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője.

“Az SPFS pénzügyi üzenetküldő rendszer idén komoly bővülést mutatott, mivel több külföldi résztvevő csatlakozott. Az év eleje óta több fél csatlakozott az SPFS-hez, mint a rendszer fennállásának minden korábbi évét együttvéve” – mondta Bakina egy kazanyi bankfórumon.

A tisztviselő szerint 2022 első hat hónapjában 50 új külföldi szervezet csatlakozott az SPFS-hez, így a teljes számuk 440-re emelkedett. Közülük több mint 100 külföldi szervezet 12 országból, bár a szabályozó hatóság nem hozza nyilvánosságra azoknak az országoknak a listáját, amelyek intézményei csatlakoztak a rendszerhez.

Az SPFS a SWIFT-alternatívája, amely biztosítja a pénzügyi üzenetek továbbítását a bankok között Oroszországon belül és kívül egyaránt. A rendszert 2014 végén hozták létre válaszul a Krím Oroszországgal való újraegyesülése miatti szankciók első hullámára, amely többek között számos orosz bankot is célba vett.

Az év elején, amikor Moszkva az ukrajnai katonai művelet miatt további szankciókkal nézett szembe, többek között azzal, hogy számos orosz bankot lekapcsoltak a SWIFT-ről, a kormány elkezdte népszerűsíteni a hazai rendszert, mint megbízható alternatívát. Szintén az átfogó szankciók miatt Moszkva felgyorsította erőfeszítéseit, hogy a dollárról és az euróról a nemzeti valutában történő elszámolások felé mozduljon el. Bakina szerint az SPFS hasznosnak bizonyul ebben a törekvésben.

“Ez természetesen jó alapot teremt a nemzeti valutákban történő elszámolások további fejlesztéséhez, a dollárról, az euróról való eltávolodáshoz az elszámolásokban. Azt is látjuk, hogy a baráti országok egyre inkább hajlandóak átállni a nemzeti valutákra” – jelentette ki Bakina.

A szankciók hatására megnőtt a MIR bankkártyák használata is, amely a Visa és a Mastercard orosz alternatívája, amelyek felfüggesztették működésüket az országban, és az Oroszországban kibocsátott kártyák külföldön nem működnek. Bakina szerint az oroszországi bankkártyák egyharmada ma már MIR kártya.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...