2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Zelenszkij felszólította a Donbassz lakóit, hogy aki orosznak vallja magát az menjen Oroszországba

Volodimir Zelenszkij humoristából lett ukrán elnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy nagy hiba azoknak a polgároknak a Donbasszban maradni, akik orosznak tartják magukat és azt javasolt számukra, hogy távozzanak Oroszországba.

Az ukrán államfő erről a Dom televíziónak adott interjúban beszélt, amelyet a TASzSz hírügynökség idézett.

A Dom TV csütörtökön közölt részleteket az interjúból.

Úgy gondolom, hogy ha most a Donbassz területén élsz, amely egy ideiglenesen megszállt terület, és úgy gondolod, hogy az ügyetek helyes, Oroszországgal kell lennetek, oroszok vagytok, akkor nagy hiba a Donbasszban maradni, mert az soha nem lesz orosz terület. Soha. Nem számít mennyi ideig volt megszállva, olyan mint az a fal amelyik Németországban volt – mondta Zelenszkij.

A Donbassz lakóihoz szólva hozzátette, hogy gyermekeid és unokáid érdekében itt az ideje, hogy helyet keress magadnak az Oroszországi Föderációban.

Az ukrán elnök az interjúban elmondta, hogy a Donbassz területén nem lesz civilizáció Ukrajna nélkül.

Zelenszkij megszólította a Donbasszban élő ukránokat is, akiket arról biztosított, hogy a terület visszatér Ukrajnához.

Ukrajnában a főként orosz ajkú területeken tömegtüntetések kezdődtek, miután 2014 februárjában egy puccsot végrehajtva leváltották az akkori elnököt, Viktor Janukovicsot. Ugyanezen év április közepén a tüntetésekre válaszul a kijevi hatóságok katonai műveletet indítottak a Donbasszban. A lakóépületek ellen indított súlyos tüzérségi támadások óriási humanitárius katasztrófát okoztak a régióban.

2014-ben a kijevi junta hozzálátott a Donbassz gazdasági blokádjához. 2014 decembere óta az ukrán kormány leállított minden szociális juttatás kifizetését, ide értve a nyugdíjakat is, valamint leállította a lakossági és vállalati banki szolgáltatásokat is.

Zelenszkij után, – aki békét ígért a Donbassznak és így nyerte meg a 2019-es elnökválasztást – nem történt jelentős változás.

A konfliktus békés rendezésének tervét még 2015 februárjában írták alá Minszkben a normandiai négyek (Németország, Oroszország, Ukrajna, Franciaország) vezetői. A dokumentumot Minszki megállapodásnak nevezték el.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26799″]

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...