2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Zelenszkij felszólította a Donbassz lakóit, hogy aki orosznak vallja magát az menjen Oroszországba

Volodimir Zelenszkij humoristából lett ukrán elnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy nagy hiba azoknak a polgároknak a Donbasszban maradni, akik orosznak tartják magukat és azt javasolt számukra, hogy távozzanak Oroszországba.

Az ukrán államfő erről a Dom televíziónak adott interjúban beszélt, amelyet a TASzSz hírügynökség idézett.

A Dom TV csütörtökön közölt részleteket az interjúból.

Úgy gondolom, hogy ha most a Donbassz területén élsz, amely egy ideiglenesen megszállt terület, és úgy gondolod, hogy az ügyetek helyes, Oroszországgal kell lennetek, oroszok vagytok, akkor nagy hiba a Donbasszban maradni, mert az soha nem lesz orosz terület. Soha. Nem számít mennyi ideig volt megszállva, olyan mint az a fal amelyik Németországban volt – mondta Zelenszkij.

A Donbassz lakóihoz szólva hozzátette, hogy gyermekeid és unokáid érdekében itt az ideje, hogy helyet keress magadnak az Oroszországi Föderációban.

Az ukrán elnök az interjúban elmondta, hogy a Donbassz területén nem lesz civilizáció Ukrajna nélkül.

Zelenszkij megszólította a Donbasszban élő ukránokat is, akiket arról biztosított, hogy a terület visszatér Ukrajnához.

Ukrajnában a főként orosz ajkú területeken tömegtüntetések kezdődtek, miután 2014 februárjában egy puccsot végrehajtva leváltották az akkori elnököt, Viktor Janukovicsot. Ugyanezen év április közepén a tüntetésekre válaszul a kijevi hatóságok katonai műveletet indítottak a Donbasszban. A lakóépületek ellen indított súlyos tüzérségi támadások óriási humanitárius katasztrófát okoztak a régióban.

2014-ben a kijevi junta hozzálátott a Donbassz gazdasági blokádjához. 2014 decembere óta az ukrán kormány leállított minden szociális juttatás kifizetését, ide értve a nyugdíjakat is, valamint leállította a lakossági és vállalati banki szolgáltatásokat is.

Zelenszkij után, – aki békét ígért a Donbassznak és így nyerte meg a 2019-es elnökválasztást – nem történt jelentős változás.

A konfliktus békés rendezésének tervét még 2015 februárjában írták alá Minszkben a normandiai négyek (Németország, Oroszország, Ukrajna, Franciaország) vezetői. A dokumentumot Minszki megállapodásnak nevezték el.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”26799″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...