2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva
Array

Ukrajna 80%-a a szegénység küszöb alatt él

Az ENSZ szerint a szegénységi küszöb alatt él az akinek napi 5 dollárnál kisebb a jövedelme, erre hivatkozva mondja Andrej Sipko parlamenti képviselő, hogy Ukrajna 80%-a ide tartozik, írja a Rusvesna. “Ha valaki az ENSZ szabvány szerint napi 5 dollárnál kevesebbet képes költeni, vagyis havi max 150 dollárt, akkor az azt jelenti, hogy a szegénység küszöb alatt él. Ma a Nemzeti Bank árfolyama szerint ez 3750 hrivnya, ennyi az ország szegénységi küszöbe” – mondta a képviselő.

Ukrajna törvényei szerint jelenleg napi másfél dollár, vagyis havi 50 dollár a megállapított megélhetési minimum. A képviselő szerint ez az összeg tartalmazza az élelmiszerre, a kommunális szolgáltatásokra, utazásra és ruházatra szánt összeget is.

A megélhetési minimum viszont nem tartalmazza az egészségügyi ellátást és az oktatást sem. Sipko megjegyezte, hogy 2010-ben volt Ukrajnában egy program, amelynek a szegénység leküzdése és megelőzése volt a célja. A program hatálya 2014-ben lejárt és azóta nincs ilyen az országban. “Nem fogadtak el új cselekvési programot. A program akkor kezdett működni, amikor az országban a szegénység 24%-os volt, az ukránok 80-90%-a ma a szegénységi küszöb alatt él, és nincs állami ütemterv ennek a leküzdésére” – mondta a parlamenti képviselő.

Sipko azt ajánlotta, hogy Ukrajna törvényben is állapítsák meg a 3750 hrivnyában vagy napi 5 dolláros szegénységi küszöböt. “Az a legfontosabb, hogy őszintén felismerjük és rögzítsük azt a küszöböt, ahonnan startolnunk kell. Ez kell hogy legyen a hazánk költségvetésének az alapja” – mondta a parlamenti képviselő.

RapidPress hírszolgálat

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó