2022, május 17.
18.1 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés

Putyin: Oroszország saját nemzeti űrállomást hoz létre 2023-ra

Oroszország saját nemzeti űrállomást hoz létre 2023-ra – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a “Közvetlen kapcsolat Vlagyimir Putyinhoz” című médiaeseményen. Oleg Osztapenko a Roszkoszmosz igazgatója 2014 decemberében elmondta, hogy a majdani űrállomásra úgy tekintenek, mint az orosz holdprogram űrbázisára.

Az orosz államfő a maratoni négy órás élő televíziós adásban elmondta, hogy Oroszország aktívan részt vesz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) használatában és karbantartásban, tudományos és gazdasági szempontból is, annak ellenére, hogy a ISS látómezeje az ország alig 5%-át érinti. Az új űrállomásról Oroszország területének mintegy 90%-a és az Északi-tengeri területek is láthatóak lesznek.

A 2015-ben elkészülő Vosztocsnij Kozmodrom (Kelet Űrrepülőtér) űrkikötő fekvése alkalmasabb lesz az embereket is szállító űrhajók felküldéséhez az új űrállomásra.

Tavaly év elején az orosz miniszterelnök-helyettes Dmitrij Rogozin bejelentette, hogy 2020 után Moszkva nem fogja használni a Nemzetközi Űrállomást és az erre szánt forrásokat inkább az új projektekre használják.

13. alkalommal rendezték meg a Közvetlen kapcsolat Vlagyimir Putyinhoz című médiaeseményt, ahol az orosz államfő maratoni élő adásban válaszol a kérdésekre. A műsor kezdetéig több mint 3 millió kérdés érkezett telefonon, videóüzenetben és e-mailben.

A műsorvezetők a kiválasztott kérdések megválaszolása előtt az ország helyzetének értékelésére kérték fel Putyint, aki a Krím és Oroszország újraegyesülését emelte ki elsőként, majd közölte, hogy Oroszország tavaly nemcsak a sportban, hanem a gazdaságban is rekordokat ért el.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS