2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Putyin: a szankciók segítenek rendbe hozni az orosz gazdaságot

Putyin Krím és Szevasztopol Oroszországhoz való csatlakozását nevezte a tavalyi év legnagyobb eseményének, írja az Euronews ukrán nyelvű oldala. 

 A legfőbb kérdés a nyugati szankciók által megroppantott orosz gazdaság. Putyin azonban úgy gondolja, hogy a szankciók éppen ellenkezőleg, pozitívan hatottak a gazdaságra. Oroszország már túl van a problémák nehezén. Véleménye szerint két éven belül Oroszország kilábal a jelenlegi helyzetből.

“Felesleges abban reménykedni, hogy feloldják a szankciókat, azért mert ez politikai kérdés. Ez a kérdés stratégiai jelentőségű néhány tárgyalópartnerünk számára, akik megakarják fékezni Oroszország fejlődését. Azt hiszem, hogy ez már egyáltalán nem függ össze az ukrajnai eseményekkel” – mondta Putyin. Az orosz elnök biztos abban, hogy a belső termeléssel képesek pótolni a külföldi termékeket, ami által még a belső piacot is sikerül megerősíteni, főleg a mezőgazdaság terén.

“Nem tűrni kell ezt a helyzetet, hanem a javunkra kell forgatni, ez pedig új lehetőségeket nyit meg előttünk. Talán, ha nem lettek volna ezek a szankciók, akkor ezeket nem is léptük volna meg, de így most kénytelenek vagyunk fokozni az országon belüli termelést, orosz termékeket előállítani, hogy saját termékekkel pótolhassuk az importcikkeket. Remélem, ez jobban felgyorsítja a gazdaság magas szintű fejlődését mint korábban. Persze van negatív hatás is, a nyersanyagok inflációja miatt tűrnünk kell” – mondta Putyin. 

Az Iránnak szánt S-300 légvédelmi rendszerrel kapcsolatban azt mondta, hogy az nem jelent fenyegetést Izrael számára, éppen ellenkezőleg, a jemeni helyzetet tekintve biztonságot nyújt majd a térségben. 

“Az ENSZ szankciós listáján nem szerepeltek ezek a rendszerek. Egyoldalúan függesztettük fel a szerződést. Most, amikor pozitív haladás van az iráni tárgyalásokon, nem látjuk okát annak, hogy továbbra is ragaszkodjunk az egyoldalú tiltáshoz” – mondta Putyin.

RapidPress hírszolgálat / euronews

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...