Vjacseszlav Kirilenko kulturális miniszter megerősítette, hogy Kijev szankciókkal sújthatja a világhírű művészeket. „Az aktivisták kezdeményezésére összeállított 500 fős listát (…) a tárca átadta az SZBU-nak, amelynek döntenie kell, hogy fennáll-e az ország területi épségének veszélyeztetése. Le kell vonnia a következtetéseket, és döntenie kell a szankciók rendszerének bevezetéséről” – mondta Kirilenko. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem tiltják be Depardieu filmjeinek és a részvételével készült más produkcióknak a bemutatását.

Kirilenko emlékeztetett arra, hogy létezik egy 117 orosz művészt tartalmazó lista, akiknek a tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezt a listát, amelyen szintén szerepel Depardieu, még januárban elküldték az RNBUO-hoz.

Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországban. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint tavaly augusztusban kijelentette, hogy „szereti Oroszországot és Ukrajnát is, amely Oroszország része”.