2022, szeptember 29.
15.2 C
Budapest
10.7 C
Moszkva

Oroszország felfüggeszti az amerikai nukleáris katonai létesítmények ellenőrzését

Moszkva szerint a nyugati szankciók akadályozzák az orosz ellenőröket abban, hogy a START-szerződés szerinti munkájukat végezzék.

Moszkva tájékoztatta Washingtont arról, hogy “ideiglenesen kivonul” a START nukleáris leszerelési szerződés szerinti ellenőrzési rendszerből – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

Oroszország a szerződés “kivételes körülményekre” vonatkozó rendelkezéseire hivatkozva azt állítja, hogy a nyugati szankciók megakadályozták ellenőreit abban, hogy ellássák feladataikat, és ezzel tisztességtelen előnyhöz juttatták az amerikai ellenőröket. Amint a paritás és egyenlőség elve helyreáll, az ellenőrzések folytatódnak – közölte Oroszország.

Moszkva az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett “oroszellenes egyoldalú korlátozó intézkedésekre” hivatkozott, például az orosz ellenőrökre vonatkozó vízumkorlátozásokra és az orosz repülőgépek amerikai és uniós légtérbe való belépésének tilalmára. Ezek a korlátozások gyakorlatilag lehetetlenné teszik a szerződés szerinti orosz ellenőrzéseket, míg az amerikaiak “nem tapasztalnak ilyen nehézségeket”.

“Az Oroszországi Föderáció most kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni, mivel Washington kitartóan arra törekszik, hogy hallgatólagosan elérje az ellenőrzési tevékenység újraindítását olyan feltételek mellett, amelyek nem veszik figyelembe a fennálló realitásokat, egyoldalú előnyöket teremtenek az Egyesült Államok számára, és ténylegesen megfosztják az Oroszországi Föderációt attól a jogától, hogy amerikai földön ellenőrzéseket végezzen” – közölte a külügyminisztérium.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...

Bloomberg: valószínűtlen, hogy a Nyugat növeli a fegyverszállításokat Ukrajnába

Nincs jele annak, hogy Kijev támogatói az Egyesült Államokban és az EU-ban fokoznák a fegyverszállításokat Ukrajnába válaszul a részleges oroszországi mozgósításra - jelentette a...