2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Oroszország felfüggeszti az amerikai nukleáris katonai létesítmények ellenőrzését

Moszkva szerint a nyugati szankciók akadályozzák az orosz ellenőröket abban, hogy a START-szerződés szerinti munkájukat végezzék.

Moszkva tájékoztatta Washingtont arról, hogy “ideiglenesen kivonul” a START nukleáris leszerelési szerződés szerinti ellenőrzési rendszerből – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

Oroszország a szerződés “kivételes körülményekre” vonatkozó rendelkezéseire hivatkozva azt állítja, hogy a nyugati szankciók megakadályozták ellenőreit abban, hogy ellássák feladataikat, és ezzel tisztességtelen előnyhöz juttatták az amerikai ellenőröket. Amint a paritás és egyenlőség elve helyreáll, az ellenőrzések folytatódnak – közölte Oroszország.

Moszkva az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett “oroszellenes egyoldalú korlátozó intézkedésekre” hivatkozott, például az orosz ellenőrökre vonatkozó vízumkorlátozásokra és az orosz repülőgépek amerikai és uniós légtérbe való belépésének tilalmára. Ezek a korlátozások gyakorlatilag lehetetlenné teszik a szerződés szerinti orosz ellenőrzéseket, míg az amerikaiak “nem tapasztalnak ilyen nehézségeket”.

“Az Oroszországi Föderáció most kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni, mivel Washington kitartóan arra törekszik, hogy hallgatólagosan elérje az ellenőrzési tevékenység újraindítását olyan feltételek mellett, amelyek nem veszik figyelembe a fennálló realitásokat, egyoldalú előnyöket teremtenek az Egyesült Államok számára, és ténylegesen megfosztják az Oroszországi Föderációt attól a jogától, hogy amerikai földön ellenőrzéseket végezzen” – közölte a külügyminisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...
spot_img

Videó