2022, október 4.
11.9 C
Budapest
10.5 C
Moszkva
Array

Újabb támadás érte Oroszország kijevi nagykövetségét (videó)

Újabb támadás érte szombatra virradóra Oroszország kijevi nagykövetségét, egy nappal az orosz parlamenti választás előtt, amelyen voksolni lehet majd a diplomáciai képviselet területén is – jelentették orosz és ukrán hírportálok.

A strana.ua ukrán hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy körülbelül éjfél után egy órával egy húszfős csoport petárdákkal dobálta meg az orosz képviselet épületét, és tűzijátékhoz való rakétákkal lőtte, majd gyorsan kereket oldott. Ezt megerősítették a képviseletet őrző gárdisták is.
Az épületben szemlátomást nem keletkeztek károk.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztet arra, hogy nem ez az első támadás a kijevi nagykövetség ellen. Március 10-én gyújtópalackokkal dobálták meg, de az épület nem kapott lángra. Támadások érték más orosz kormányzati intézmények kijevi képviseleteit is.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy vasárnap Oroszországban parlamenti választást tartanak, és megnyitják az urnákat a kijevi nagykövetségen, illetve a három ukrajnai orosz főkonzulátuson is. A múlt szombaton azonban Petro Porosenko orosz államfő arra utasította a külügyminisztert, tájékoztassa Moszkvát arról, hogy Ukrajna területén nem bonyolítható le az oroszországi választás. Kijev törvénytelennek tartja a szavazást, mert tiltakozása ellenére az Oroszországgal újraegyesült Krímben is megtartják.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva leszögezte, hogy Ukrajna nem tilthatja meg Oroszország diplomáciai képviseletein rendezendő szavazás megtartását, és a bécsi konvenció szerint Kijev köteles szavatolni a képviseletek biztonságát.

Peszkov hozzátette, hogy “Oroszország nem szándékozik egyetlen országgal sem megvitatni a területén zajló választási folyamatot”.

Orosz diplomaták szerint az orosz diplomáciai képviseleteken voksolók választói névjegyzékében mintegy 80 ezer orosz állampolgár szerepel. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...