2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva
Array

Kijev megpróbálta elvitatni Moszkvától a FÁK soros elnökségét

Ukrajna sikertelen kísérletet tett pénteken arra, hogy elvitassa Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) jövő évi soros elnökségét.

Ukrajna képviselője, Nyikolaj Dorosenko nagykövet ezt a közösség biskeki csúcstalálkozóján próbálta meg, a Krím félsziget “elcsatolására” és a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban rámutatott, hogy Kijev nem írta alá és nem ratifikálta a FÁK alapszabályát, ezért nem jogosult javasolni annak módosítását.

Putyin szerint Oroszország nem annektálta a félszigetet, hanem “az, ami a Krímmel történt, bizonyos ukrajnai politikai erők tevékenységének következménye, amelyek államcsínyig vitték a dolgot”.

Az orosz elnök a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint megismételte azt az ismert hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a Krím a helyi lakosság akaratának megfelelően, a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával, valamint az ENSZ-bíróságok döntéseivel összhangban lett “egyesítve” Oroszországgal.

A tanácskozás részvevői több dokumentumot fogadott el, köztük azt is, hogy a FÁK következő elnöke Oroszország lesz. Putyin közölte, hogy a közösség következő csúcsértekezletét Moszkvában tartják majd, 2017. október 11-én.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...