2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva
Array

Kijev megpróbálta elvitatni Moszkvától a FÁK soros elnökségét

Ukrajna sikertelen kísérletet tett pénteken arra, hogy elvitassa Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) jövő évi soros elnökségét.

Ukrajna képviselője, Nyikolaj Dorosenko nagykövet ezt a közösség biskeki csúcstalálkozóján próbálta meg, a Krím félsziget “elcsatolására” és a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban rámutatott, hogy Kijev nem írta alá és nem ratifikálta a FÁK alapszabályát, ezért nem jogosult javasolni annak módosítását.

Putyin szerint Oroszország nem annektálta a félszigetet, hanem “az, ami a Krímmel történt, bizonyos ukrajnai politikai erők tevékenységének következménye, amelyek államcsínyig vitték a dolgot”.

Az orosz elnök a TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint megismételte azt az ismert hivatalos orosz álláspontot, amely szerint a Krím a helyi lakosság akaratának megfelelően, a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával, valamint az ENSZ-bíróságok döntéseivel összhangban lett “egyesítve” Oroszországgal.

A tanácskozás részvevői több dokumentumot fogadott el, köztük azt is, hogy a FÁK következő elnöke Oroszország lesz. Putyin közölte, hogy a közösség következő csúcsértekezletét Moszkvában tartják majd, 2017. október 11-én.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett...
spot_img

Videó