2024, március 1.
10.9 C
Budapest
1.1 C
Moszkva

Újabb EU-tagállamba állította le az áramszállításokat Oroszország

A Litvániába irányuló orosz exportot leállították, mert a balti ország "nem tudott" fizetni

Oroszország leállította az áramszállításokat Litvániába – jelentette be vasárnap az ország villamosenergia-ellátó rendszerének üzemeltetője, a Litgrid.

Az Inter RAO orosz állami energiakonszern, amely az egyetlen importőr volt, amely áramot importált Oroszországból Litvániába, megerősítette a szállítások felfüggesztését. A hónap elején az Inter RAO leányvállalata a RAO Nordic pedig Finnország irányába állította le az áramszállításokat.

A litván energiaügyi minisztérium eredetileg pénteken jelentette be, hogy leállítják az orosz áramvásárlást.

“A Nord Pool villamosenergia-tőzsde üzemeltetőjének döntése értelmében május 22-től megszűnik az Oroszországban termelt villamos energiával való kereskedelem, amelyet az Inter RAO (leányvállalatán, az Inter RAO Lietuva-n keresztül) folytatott” – áll a minisztérium közleményében.

Az orosz szállítások leállítását követően Litvánia azt tervezi, hogy az áramszükségletet helyi erőművekből és más európai országokból, különösen Svédországból, Lengyelországból és Lettországból származó importból fedezi – közölte pénteken Rokas Masiulis, a Litgrid vezérigazgatója. A vállalat szerint az orosz import Litvánia villamosenergia-fogyasztásának 16%-át teszi ki.

Az Inter RAO a TASZSZ szerint pénteken megerősítette a kereskedés felfüggesztését.

“Az Inter RAO értesítést kapott a [tőzsdeüzemeltető] Nord Pooltól, hogy a leányvállalatok felfüggesztik a kereskedést, mivel fennáll a kockázata annak, hogy nem tudnak fizetni az orosz villamos energiáért” – közölte a vállalat az ügynökséggel.

A múlt hónapban Litvánia lett az első uniós állam, amely leállította az orosz gázimportot, és az ország kőolajának vásárlását is megtagadta.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: az Egyesült Királyság közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban

Nagy-Britannia közvetlen katonai szerepvállalása Ukrajnában soha nem volt titok, de az ország egyik intézményesített médiuma most nyíltan elismerte - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz...

Bloomberg: Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét

Oroszország nyárra áttörheti Ukrajna védelmi rendszerét, ha nyugati támogatóitól nem kap elegendő lőszert - írja az amerikai Bloomberg hírügynökség. "Az ukrán hatóságok attól tartanak, hogy...

Négy frontszakaszról jelentett sikereket az orosz védelmi minisztérium

A kupjanszki, a donyecki, az avgyijivkai és a herszoni frontszakaszról számolt be az orosz erők előretöréséről csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca. A minisztérium szerint...
spot_img

Videó