2022, június 26.
30.8 C
Budapest
28.8 C
Moszkva

Újabb EU-tagállamba állította le az áramszállításokat Oroszország

A Litvániába irányuló orosz exportot leállították, mert a balti ország "nem tudott" fizetni

Oroszország leállította az áramszállításokat Litvániába – jelentette be vasárnap az ország villamosenergia-ellátó rendszerének üzemeltetője, a Litgrid.

Az Inter RAO orosz állami energiakonszern, amely az egyetlen importőr volt, amely áramot importált Oroszországból Litvániába, megerősítette a szállítások felfüggesztését. A hónap elején az Inter RAO leányvállalata a RAO Nordic pedig Finnország irányába állította le az áramszállításokat.

A litván energiaügyi minisztérium eredetileg pénteken jelentette be, hogy leállítják az orosz áramvásárlást.

“A Nord Pool villamosenergia-tőzsde üzemeltetőjének döntése értelmében május 22-től megszűnik az Oroszországban termelt villamos energiával való kereskedelem, amelyet az Inter RAO (leányvállalatán, az Inter RAO Lietuva-n keresztül) folytatott” – áll a minisztérium közleményében.

Az orosz szállítások leállítását követően Litvánia azt tervezi, hogy az áramszükségletet helyi erőművekből és más európai országokból, különösen Svédországból, Lengyelországból és Lettországból származó importból fedezi – közölte pénteken Rokas Masiulis, a Litgrid vezérigazgatója. A vállalat szerint az orosz import Litvánia villamosenergia-fogyasztásának 16%-át teszi ki.

Az Inter RAO a TASZSZ szerint pénteken megerősítette a kereskedés felfüggesztését.

“Az Inter RAO értesítést kapott a [tőzsdeüzemeltető] Nord Pooltól, hogy a leányvállalatok felfüggesztik a kereskedést, mivel fennáll a kockázata annak, hogy nem tudnak fizetni az orosz villamos energiáért” – közölte a vállalat az ügynökséggel.

A múlt hónapban Litvánia lett az első uniós állam, amely leállította az orosz gázimportot, és az ország kőolajának vásárlását is megtagadta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS