2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Új minszki béketárgyalások az ukrán kormány és a felkelők között

Minszk: Négy hónap után újra tárgyaltak szerdán az ukránok és a felkelők a fehérorosz fővárosban, a felek főleg a nehézfegyverek visszavonásáról, a hadifoglyok cseréjéről és a humanitárius segítség feltételeiről alkudoznak.– A kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott, Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport szerdán délután ült össze Minszk belvárosában, a volt elnöki rezidencián – közölte a fehérorosz külügyminisztérium szóvivője, Dmitrij Mironcsik. A tárgyalások zárt ajtók mögött folynak.

A tanácskozáson az EBESZ-küldöttségét Heidi Tagliavini, a szervezet ukrajnai különmegbízottja, Ukrajnát Leonyid Kucsma volt elnök, Oroszországot Mihail Zurabov kijevi nagykövet, a felkelőket Gyenyisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság”, és Vlagyiszlav Gyejnego, a Luhánszki Köztársaság küldötte képviseli.

Petro Porosenko ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnöknek, valamint Angela Merkel német kancellárnak telefonon sikerült megállapodniuk hétfő este a tárgyalások folytatásáról. Az újabb tárgyalási forduló fő célja megteremteni a feltételeket a tartós tűzszünethez. Mint azt még hétfőn közölték, pénteken újabb megbeszélés lesz.

A kontaktcsoport szeptember 5-i találkozóján a harcok szüneteltetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői. Bár ezt a megállapodást mindkét oldal számos alkalommal megsértette, a december 9-én az ukrán vezetés által egyoldalúan életbe léptetett tűzszünet óta jelentősen csökkent a harcok intenzitása.

A Kremlin a négy ország vezetőinek telefonbeszélgetését követően közölte: „elégedettséggel vették tudomásul, hogy az utóbbi napokban általában véve betartották a fegyvernyugvási egyezményt”. A kommüniké szerint a négy politikus a hétfői beszélgetés során „a tűzszünet jövőbeli biztosításának, a felek közti elválasztó vonal kialakításának, a nehézfegyverzet visszavonásának és a fogolycserék beindításának kimagasló fontosságát hangsúlyozta”.

Az ukrán válság több mint hét hónappal ezelőtti kirobbanása óta legalább 4700 ember vesztette életét az oroszbarát lázadók és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban hírügynökségi összegzések szerint.

http://www.bbc.com/news/world-europe-30595892

https://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/ukrainian-peace-talks-end-in-minsk-376067.html

http://www.bbc.com/news/world-europe-30595892

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....