2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Trump visszafogottságra szólított fel Ukrajna felfegyverzésében

Az Egyesült Államoknak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy előkészítse az utat az ukrajnai békés rendezéshez, miközben csökkenti a Kijevnek küldött katonai támogatást – javasolta csütörtökön Donald Trump volt elnök.

Hugh Hewitt amerikai rádiós talkshow-műsorvezetőnek adott interjújában Trumpot arról kérdezték, hogy szerinte az Egyesült Államoknak F-16-os vadászgépeket kellene-e küldenie Ukrajnába, hogy segítsen az Oroszországgal folytatott harcban.

“Szerintem az Egyesült Államoknak tárgyalnia kellene a békéről a két ország között, és nem hiszem, hogy nagyon sokat kellene küldeniük” – jelentette ki a volt elnök.

Ugyanakkor azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államok sokkal több forrást fordított Kijev támogatására, mint az EU.

“A másik dolog az, hogy Európának sokkal többet kell tennie, mert Európa valószínűleg csak töredékét teszi annak, amit mi teszünk” – mondta, kifejtve, hogy az ukrán válság “jobban érinti Európát, mint a mi országunkat”.

Trump kitért a kérdés elől, amikor arról kérdezték, hogy teljesen le akarja-e állítani az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

“Ennek a dolognak véget kell vetni, és most kell véget vetni. És nem fog véget érni, ha továbbra is csak feltöltünk valamit” – mondta.

A volt amerikai vezető többször bírálta már azt, ahogyan Joe Biden elnök kormánya kezeli az ukrajnai konfliktust. Múlt héten Trump azt mondta, hogy utódja “a harmadik világháború szélére sodort minket” “gyengeségével és inkompetenciájával”. Megismételte azt az állítását, hogy ha ő lenne az elnök, a Moszkva és Kijev közötti konfliktus soha nem kezdődött volna el.

Hétfőn Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tervezi F-16-osok Ukrajnába küldését. A modern vadászgépek szállítása állítólag az EU számára is lekerült az asztalról, Josep Borrell, a blokk vezető diplomatája pedig rámutatott, hogy ez az ötlet nagy megosztottságot okozott a tagállamok között.

Január 25-ig az Egyesült Államok több mint 27 milliárd dolláros biztonsági támogatást vállalt Ukrajna számára, többek között nehéz tüzérségi és harckocsik, légvédelmi rendszerek és gyalogsági harcjárművek szállítására. Moszkva többször figyelmeztette a Nyugatot az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok ellen, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust, miközben a NATO-t az ellenségeskedések közvetlen résztvevőjévé teszik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó