2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Zelenszkij visszavonta a nukleáris fenyegetését, szerinte rosszul fordították le beszédét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodott ahhoz, hogy rosszul fordították le az Oroszország elleni megelőző NATO-nukleáris csapásokról szóló megjegyzéseit. Valójában “megelőző rúgásokra” gondolt – mondta a BBC-nek egy pénteken sugárzott interjúban, a brit állami műsorszolgáltató ezt úgy értelmezte, hogy szankciókra utalt.

“Azt mondtam, hogy megelőző rúgásokat kell végrehajtani, nem pedig támadásokat” – mondta Zelenszkij a BBC-s John Simpsonnak.

A BBC a videót kísérő szövegben őt idézve azt az értelmezést illesztette be, hogy ez “a szankciókra utalt”. Ezt támasztja alá Zelenszkij szóvivője, Szerhij Nyikoforov magyarázatát, miután az elnöknek az ausztráliai Lowy Intézetben tett eredeti megjegyzései nyilvánosságra kerültek, és széles körű felháborodást váltottak ki.

“Mit kellene tennie a NATO-nak? Megszüntetni annak lehetőségét, hogy Oroszország atomfegyvereket használjon” – mondta Zelenszkij az ukránból lefordított megjegyzései szerint. “Ismét a nemzetközi közösséghez fordulok, mint február 24-e előtt: megelőző csapás, hogy tudják, mi történik velük, ha bevetik, és ne fordítva” – mondta beszédében, amit most visszavont és megpróbál megmagyarázni.

Az általa használt kifejezés szó szerint “megelőző csapások”-nak fordítható, az “udari” szó ukránul “csapást” és “rúgást” is jelent. Hogy a szó pontosan hogyan fordítható “szankciókkal kapcsolatban”, sem Nyikoforov, sem Zelenszkij nem adott magyarázatot.

Ezután a fordítás után ők [az oroszok] a maguk módján intézték, hogy ez nekik hasznos legyen, és elkezdték más irányba átfordítani” – mondta Zelenszkij a BBC-nek a cikk szerint. Azt is állította, hogy a Kreml az orosz közvéleményt az atomfegyverek használatára készíti fel.

“Elkezdik felkészíteni a társadalmat. Ez nagyon veszélyes. Nem állnak készen arra, hogy megtegyék, hogy használják. De elkezdenek kommunikálni. Nem tudják, hogy használni fogják-e vagy sem. Szerintem veszélyes még beszélni is erről” – mondta.

Az egyetlen orosz tisztségviselő, aki akár csak utalást tett a nukleáris fegyverek használatára, Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető volt. Őt finoman megdorgálta ezért Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki azt mondta, hogy bár a regionális vezetők szabadon kifejthetik véleményüket, nem engedhetnek szabad utat az érzelmeiknek, “még nehéz időkben sem”.

Moszkva többször és nyilvánosan elkötelezte magát a nukleáris “Nagy Ötök” közös álláspontja mellett, miszerint atomháborút soha nem szabad vívni. Az orosz nukleáris doktrína csak tömegpusztító fegyverekkel elkövetett támadás elleni önvédelemben, vagy ha az ország túlélése forog kockán hagyományos fenyegetés miatt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.