2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

További 10 érdekesség Nagy Péter korából

1. Az egyház és a bojárok elítélték a táncot, mint bűnös foglalatosságot, lealacsonyítónak tartották tekintélyükkel szemben. Igen, ezt gondolták józanul…

2. Ősidők óta az egyik legkedveltebb szórakozás a komédiázás volt, hát persze ezt is üldözték.

3. Nem hiszitek el, mi volt a kedvenc szórakozásuk… a HINTÁZÁS. Imádták még az ökölviadalokat, szánkózást, de persze az egyház ezeket is be akarta tiltani.

4. Péter szorgalmazta az ásszamblék, azaz az estélyek szervezését, ahol először az orosz történelemben férfiak és nők közösen vehettek részt a szórakozásokban. Hihetetlen azért ez a fajta elizolálás a nemek között…

5. A család nélküli parasztok és cselédemberek böjt idején csak kvaszt és kenyeret fogyaszthattak, húsételeket pedig csak húsvétkor kaptak. Ez a mai fogyasztói és élelmiszer orientált világunkban elég elképzelhetetlen, de tényleg így volt.

6. A szárazföldi katonák fejadagjait is grammra pontosan kimérték, ha kellett spórolni, hát persze, hogy a kaján tették. 1200-1300 gramm kenyeret szántak a katonáknak naponta, de a valóságban ennél sokkal kevesebbet kaptak. Az igénytelen és szerény táplálkozás ellenére azért érdekes, hogy milyen egészségesek és erősek voltak. Biztos a vodka…

7. A falu és a város tömegei rozskenyéren, rántott levesen és különféle kásákon éltek. Változatos… Viszont imádták az uborkát és a fokhagymát.

8. Voltak, akiknek három részletben adták meg évi fizetésüket. Lehet jobban megtanultak gazdálkodni vele, mint a mai emberek.

9. Ami viszont szép volt tőlük, hogy sokat jótékonykodtak. Főleg a 18. századi ínségek és nyomorúságok közepette. A legszegényebbek is megosztották táplálékukat a hajléktalanokkal, vagy befogadták őket melegedni. Azonban! Péter az egyik legkegyetlenebb törvényét ezzel a témával kapcsolatban hozta. Letartóztatták őket, jótevőiket is, és haladéktalanul visszaküldték őket oda, ahonnan elmenekültek az ínség elől. Valaki lát benne logikát? Én nem sokat.

10. Még az ételnél is fontosabb fogyasztási cikk volt a…… már mindenki kitalálta…. a szeszes ital! 1716-ban Péter engedélyezte, hogy bárki főzhet szeszt, aki csak akar. Bár a legsúlyosabb bűnnel, a gyilkossággal állítja egy sorba az iszákosság szenvedélyét az ábécéskönyv, ez senkit sem hatott meg.

„A mérsékelt ivás szükséges, és a mértékkel fogyasztott ital hasznos, gyakorta egészségünket óvja, vidámságra hangol bennünket ám az iszákosság esztelenségbe visz és az elme tökéletességét csökkenti, betegségeket idéz elő, és sokszor a hozzánk legközelebb állók megsértését okozza, tehát rossz dolog, ezért bűn a természet és a törvény szerint is.”

 

Forrást jelentett L. Szemjonova: Erkölcsök és szokások Nagy Péter birodalmában című könyve, amit mindenki szívből ajánlok, mert ennél sokkal több meghökkentő, undorító, szánalmas, de felettébb érdekes történetet lehet olvasni a korról, amikor minden megváltozott Oroszországban.

 

Tóth Mirandolína

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...
spot_img

Videó