2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Tovább csökkent Oroszország külföldi államadóssága

Oroszország külföldi adóssága 2023 első negyedévében tovább csökkent, miután 2022-ben valamivel több mint 100 milliárd dollárral esett – derült ki az orosz jegybank pénteken közzétett adataiból.

Az adósság az év első három hónapjában 25,9 milliárd dollárral, azaz 6,8 százalékkal csökkent, így a negyedév végén 357,9 milliárd dollár volt – közölte a jegybank.

A hatóság szerint az adósság az összes összetevőjének csökkenése miatt zsugorodott, a gazdaság különböző ágazataiban fennálló kötelezettségektől az állampapírokkal kapcsolatos kötelezettségekig.

“Oroszország külföldi adóssága 2014. július 1-jén érte el történelmi csúcsát 732,8 milliárd dollárral, majd viszonylag folyamatos csökkenésnek indult a [nyugati] szankciók és a nem rezidensek tőkekivonása miatt” – mondta Makszim Oszadcsi, a BKF Bank elemzési osztályának vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az elemző azt is megjegyezte, hogy a külföldi adósság csökkenése meredeken felgyorsult azután, hogy Oroszország megkezdte az ukrajnai katonai műveletet.

“Oroszország külső adósságának csökkenése 2023 első negyedévében egy hosszú távú trend folytatása, amely kétségtelenül folytatódni fog” – jósolta Oszadcsi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó