2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

„Torkig vagyok ezzel a kérdéssel. Ez a probléma Franciaország hírnevét érinti. Teljesíteniük kell a szerződés szerinti kötelezettségeiket” -Lavrov

Franciaországnak teljesítenie kell kötelezettségeit az első Mistral osztályú francia helikopterhordozó Oroszországnak történő leszállításával kapcsolatban, különben veszélybe kerül Párizs hírneve – jelentette ki az orosz külügyminiszter.

 

„Torkig vagyok ezzel a kérdéssel. Ez a probléma Franciaország hírnevét érinti. Teljesíteniük kell a szerződés szerinti kötelezettségeiket” – válaszolt az AFP francia hírügynökség kérdésére Szergej Lavrov, alig leplezve bosszúságát.

Az orosz diplomácia vezetője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri találkozóján vett részt a svájci Bázelben.

Francois Hollande francia államfő november 25-én jelentette be, hogy „újabb rendelkezésig” elhalasztják az első hadihajó leszállítását Oroszországnak. Az eredetileg októberre tervezett átadást az ukrán válság miatt szeptember elején függesztette fel a francia kormány.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter közben pénteken megerősítette, hogy az átadás pillanatnyilag nem aktuális. „Talán soha nem fogjuk leszállítani. Az oroszoknak tudniuk kell, hogy mi a helyzet” – mondta a tárcavezető.

Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két Mistral típusú hadihajó megrendeléséről 1,2 milliárd euró (374 milliárd forint) értékben.

A francia elnök az utóbbi hónapokban több ízben hangoztatta, hogy a szeptember 5-én Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodást „teljes egészében tiszteletben” kell tartani Ukrajnában ahhoz, hogy Párizs leszállítsa az első hadihajót.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességgel rendelkeznek, alkalmasak csapatoknak a hadszíntérre szállítására, helikopterek vagy harckocsik hordozására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk. Ráadásul nagyon halkan működnek, és műanyagalapú testük teljes mértékben védi őket a mágneses vízi aknáktól.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....