2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Ukrajna felfüggeszti a külföldi zsoldosok toborzását a fegyverek hiánya és a jelentkezők alacsony képzettsége miatt

Az ukrán “Nemzetközi Légió” nem akar több külföldi újoncot az Oroszország elleni harchoz – közölte a légió szóvivője pénteken a kanadai National Post című napilappal. Annak ellenére, hogy Kijev egykor tárt karokkal fogadta a nyugatiakat, most elárulta, hogy kevés a fegyver, és a tapasztalatlan önkéntesek nem állnak készen a harcra.

Azok az önkéntesek, akik már oda utaztak, horrorisztikus történeteket meséltek arról, hogy fegyvertelenül és kiképzetlenül küldték őket a frontvonalra. Az orosz offenzívát követően olyan videók jelentek meg az interneten, amelyeken emberek azt állítják, hogy csatlakoztak a moszkvai erők elleni harchoz, de az ukrán fél nem adott nekik lőszert vagy fegyvert.

Az Ukrajna elleni orosz katonai műveletet követő napokban a kijevi kormány vízummentességet ígért azoknak a külföldieknek, akik hajlandóak fegyvert fogni a moszkvai erők ellen. A potenciális újoncok felkeresték az ukrán nagykövetségeket szerte a nyugati országokban, és – gyakran saját kormányuk belegyezésével – jelentkeztek a harcra, majd elindultak a harctérre.

Az ukrán hadsereg azonban hamarosan kénytelen volt szelektálni a tekintetben, hogy kik csatlakozhatnak a “nemzetközi légióhoz”. A toborzást a múlt hónapban leszűkítették az “meglévő harci tapasztalattal” rendelkezőkre, és a “légió” szóvivője pénteken azt közölte a National Post-nak, hogy a sorozást teljesen felfüggesztették.

“Több oka is van (a toborzás leállításának), az egyik a lőfegyverek hiánya” – mondta a szóvivő. Borys Wrzesnewskyj, egy volt kanadai parlamenti képviselő, aki segített a “légiónak” a jelentkezők szűrésében, elmondta a lapnak, hogy a tapasztalatlan újoncoknak semmi hasznuk a fronton.

“Néhányan azt feltételezték, hogy megérkeznek, gyors kiképzést kapnak, kapnak egy fegyvert, és irány a front” – mondta. “Mindenféle következményekkel jár, ha képzetlen emberek mennek oda”.

“Az ukrán katonák, akikkel beszéltem, nem akarnak fiatal kanadaiakat vagy fiatal briteket feláldozni a drámai hatás kedvéért” – tette hozzá Lubomyr Luciuk, a Royal Military College (RMC) professzora.

“Nagyon gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy ezek közül a jó szándékú önkéntesek közül néhányan nem állnak készen”.

A “Nemzetközi Légió” honlapja továbbra is toborzókat keres, és lépésről lépésre elmagyarázza az érdeklődőknek a folyamatot. A Reddit “VolunteersForUkraine” fórumán a potenciális újoncok és a már Ukrajnában lévők tanácsokat, bátorítást és néha rémtörténeteket osztanak meg.

Az egyik hozzászóló, aki állítólag túlélt egy orosz rakétacsapást egy külföldiek számára kijelölt kiképzőközpontban a múlt hónapban, leírta, hogy a parancsnokai “kiképzetlen srácokat küldenek a frontra kevés lőszerrel és sz*r AK-kkal, és megölik őket”. A Reddit-felhasználó leírta, hogy a támadás után több külföldi veteránnal együtt Lengyelországba menekült, mivel “a légió teljesen túlerőben van, ahogy néhány őrült ukrán vezető is. A támadás után az egyik tiszt mindenkit Kijevbe akart vezényelni és harcolni. Teljes őrület. Maradjanak otthon”. Más hozzászólók is hasonló történeteket meséltek, amelyekben a felkészületlen újoncok többnapos kiképzést kaptak, mielőtt hiányos felszereléssel a frontra küldték őket.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konaszenkov a kiképzőközpont elleni csapás után azt mondta, hogy az Ukrajnába érkező külföldi zsoldosok megsemmisítése “folytatódni fog”.

“Az Ukrajnában tartózkodó külföldi zsoldosok összes tartózkodási helye ismert számunkra” – mondta Konashenkov egy nyilatkozatában. “Ismételten figyelmeztetni szeretném önöket – nem lesz kegyelem a zsoldosoknak, bárhol is tartózkodjanak Ukrajna területén”.

Annak ellenére, hogy a “légió” szünetelteti a toborzást, szóvivője a National Postnak elmondta, hogy az ukrán parlament pénteken összeül, hogy megvitassa a külföldi önkéntesek jövőbeni szerepét a konfliktusban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...
spot_img

Videó