2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

The National Interest: mindegy, ki nyer Ukrajnában, az USA már vesztett

Az Egyesült Államok az ukrajnai konfliktus kimenetelétől függetlenül vereséget szenvedett – írja Ramon Marks a The National Interest című lapban.

“Az ukrán konfliktus kimenetelétől függetlenül az USA stratégiai vesztes lesz. Oroszország szorosabb kapcsolatokat fog kiépíteni Kínával és az eurázsiai kontinens más országaival, köztük Indiával, Iránnal, Szaúd-Arábiával és a Perzsa-öböl országaival” – áll a kiadványban.

A szerző szerint, ahogy Richard Nixon amerikai elnök és Henry Kissinger külügyminiszter a hidegháború idején a Szovjetunió elszigetelésére játszotta ki a Kína-kártyát, úgy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető is kijátssza majd a kártyáit, hogy megpróbálja megfékezni Washington globális vezető szerepét.

Marks megjegyzi, hogy Peking és Moszkva az elkövetkező években nagy összegeket fog befektetni a két ország közötti olaj- és gázszállítási útvonalak bővítésébe, ami lehetővé teszi, hogy Oroszország a fosszilis tüzelőanyagok egyik fő szállítójává váljon Kína számára.

Ez segítene Pekingnek csökkenteni függőségét a Közel-Keletről érkező szállítmányoktól, amelyek olyan sebezhető tengeri pontokon haladnak át, mint a Malakkai-szoros – írja a szerző.

“Oroszország is jelentősen bővítette az Indiával folytatott energiaüzletét. Az orosz fosszilis tüzelőanyagok fokozott értékesítése az országnak árt az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán Újdelhihez való közeledési törekvéseinek” – emlékeztetett az újságíró.

A szerző szerint az USA számára egy másik problémát az oroszellenes szankciók hatása jelentett, mivel az energiakorlátozások visszahatnak Európára, és olyan súlyos inflációt és energiaellátási zavarokat okoznak, hogy Brüsszel most a gazdasági következmények kezelésével küzd.

Marks arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok már nem az egyedüli domináns hatalom a világon.

Az Ukrajna demilitarizálására és denácifikálására irányuló orosz katonai különleges művelet megkezdését követően a Nyugat növelte a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Számos ország bejelentette, hogy befagyasztja az orosz vagyont, és egyre hangosabbá váltak az Oroszországból érkező energiaszállítások leállítására irányuló felhívások. Ezek az intézkedések maguknak az Egyesült Államoknak és Európának is problémákat okoztak – magasabb inflációhoz, valamint magasabb élelmiszer- és üzemanyagárakhoz vezettek.

Mint Vlagyimir Putyin rámutatott, a szankciók súlyos csapást mértek a világgazdaságra, és fő céljuk, hogy emberek millióinak életét megnehezítsék.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...