2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Borell: az EU “nagy ukrajnai missziót” tervez, Zaharova is reagált a hírre

Az EU fontolgatja egy nagyszabású program létrehozását az ukrán katonák kiképzésére a szomszédos országokban – közölte Josep Borrell, az unió vezető diplomatája. Az EU védelmi miniszterei augusztus 29-én Prágában tartandó találkozójukon vitatják majd meg a kérdést.

“Remélem, hogy jóváhagyják” – jelentette ki Borrell hétfőn a spanyolországi Santanderben egy fórumon. “Természetesen ez egy nagy küldetés lenne” – mondta, hozzátéve, hogy a kiképzési programnak “a konfliktus szintjének megfelelőnek kell lennie”.

“Ésszerűnek tűnik, hogy egy háború, amely tartós és úgy tűnik, hogy tartós lesz, nem csak az anyagellátás, hanem a kiképzés és a hadsereg megszervezésének segítése terén is erőfeszítést igényel” – mondta.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már évek óta oktatja az ukrán katonákat a nyugatról szállított fegyverek használatára, és harci taktikákat is tanít. Az Euractiv hírügynökség uniós forrásokat idézett, amelyek szerint az ukrán kül- és védelmi miniszterek tavaly nyáron levelet írtak Borrellnek, amelyben kiképzési programot kértek, és az EU azóta “több lehetőséget is kidolgozott”.

Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség több áldozatot követel, de nem változtatja meg a konfliktus menetét.

“Nevezzük nevén a dolgokat: az EU bázisokat hoz létre terroristák és náci harcosok kiképzésére a kijevi rezsim számára” – írta hétfőn a közösségi médiában Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

“Száz évvel ezelőtt az európaiak sem jöttek rá azonnal, hogy milyen a fasizmus. Később jöttek rá, de már késő volt” – tette hozzá.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régiónak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...