2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

The Economist: Oroszország elhárította a Nyugat példátlan szankcióit

Az orosz gazdaság nagymértékben elhárította a Nyugat “példátlan szankcióit” – állapította meg a The Economist, amit az olaj- és gázexportból származó bevételek meredek emelkedésének tulajdonít. Az orosz fogyasztói kiadások ismét emelkednek, a kamatlábak csökkennek, a rubel pedig erősebb, mint az ukrajnai konfliktus kiéleződése előtt volt.

“Oroszország gazdasága ismét talpra állt” – mutatott rá a brit hetilap pénteken, hozzátéve, hogy “dacol az összeomlásról szóló jóslatokkal” az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett embargók következtében.

A rubel most “ugyanolyan erős”, mint korábban, a “tőkekontroll és a magas kamatlábak” miatt – írja a The Economist.

Pénteken az orosz valuta valójában erősebb volt, mint a konfliktus előtt – 65,8-as szinten volt az amerikai dollárral szemben a február 23-i 81-es árfolyamhoz képest. Oroszország emellett továbbra is fizeti devizakötvényeit, annak ellenére, hogy az USA és az Egyesült Királyság megpróbálja fizetésképtelenségre kényszeríteni.

Az oroszok ismét “meglehetősen szabadon” költenek a kávézókban, bárokban és éttermekben a Szberbank, Oroszország legnagyobb bankjának adatai szerint. Az orosz központi bank április végén 17%-ról 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat. Azok a jóslatok, amelyek szerint az orosz GDP idén akár 15%-kal is csökkenhet, “kezdenek pesszimistának tűnni” – jegyzi meg a The Economist.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azután jelentettek be példátlan szankciókat, hogy Moszkva csapatokat küldött Ukrajnába, és Joe Biden amerikai elnök akkori szavai szerint “az elkövetkező évekre leépítik [Oroszország] ipari kapacitását”. Biden azt is megfogadta, hogy “erőteljes lépéseket tesz annak érdekében, hogy szankcióink fájdalma az orosz gazdaságot célozzák és ne a sajátunkat”.

Azóta az Egyesült Államokban 1981 óta nem látott éves szintű inflációnövekedést regisztrálták, negyedéves negatív GDP-t és az egekbe szökött gázárakat – amiért Biden Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé.

Eközben a The Economist szerint Oroszország legalább 65 milliárd dollár értékben exportált olajat és gázt, a szénhidrogénekből származó állami bevételek pedig 2022 első negyedévében több mint 80%-kal nőttek éves szinten.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...