2022, május 17.
20.6 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Tárgyalóasztalhoz ült a török és az orosz külügyminiszter

Tárgyalóasztalhoz ült csütörtökön Belgrádban Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, a találkozót követően Lavrov az orosz sajtónak azt mondta: nem hallott semmi újat török kollégájától, míg Cavusoglu szerint egyetlen találkozótól nem lehet a helyzet megoldását várni. A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája mentén tartott kétoldalú megbeszélést. Ez volt az első hivatalos találkozó azt követően, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében.

Az utóbbi ötven évben ez volt az első alkalom, hogy egy NATO-tag ország orosz gépet lőtt le, ami Moszkva éles bírálatát váltotta ki. Szergej Lavrov a találkozót követően orosz újságíróknak azt mondta: Moszkva kíváncsi volt a török álláspontra, de annak ellenére, hogy Ankara kezdeményezte a találkozót, semmi új nem hangzott el. Kiemelte: Oroszország barátjának tartja a török népet, és a török állampolgárokat nem kell egybemosni azokkal, akik lelőtték az orosz vadászgépet.

A brit légicsapások megkezdése kapcsán úgy fogalmazott: minél szélesebb körű az Iszlám Állam elleni harc, annál hatékonyabb lesz. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a konferencián tartott beszédében – amelyre a kétoldalú találkozó után került sor – azt mondta: a vadászgép lelövését nem szabad összemosni a terrorizmus elleni harccal, illetve nem szabad politikai célokra használni. A konferenciát követően újságíróknak azt mondta, nem reális elvárás, hogy egyetlen találkozóval megoldják az orosz-török konfliktust, de fontos volt megkezdeni a nyílt tárgyalásokat.

Orosz és török újságírók szerint a kétoldalú találkozón feltehetően az hangzott el, amit Ahmet Davutoglu török kormányfő mondott csütörtökön Bakuban, azaz hogy Ankara kész megosztani adatait Moszkvával a lelőtt orosz vadászbombázó ügyében. Davutoglu úgy fogalmazott: “Törökország bármely témát illetően kész a párbeszédre Oroszországgal, még akkor is, ha a vélemények eltérnek. Nem hisszük, hogy gazdasági szankciókkal politikai kérdéseket lehet megoldani”. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elutasította, hogy a párizsi klímakonferencia mentén tárgyalóasztalhoz üljön török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS