2023, március 31.
9.3 C
Budapest
-1.3 C
Moszkva

Szudáni külügyminiszter: nem lesz háború a két Szudán között

SzudánA két Szudán közötti véleménykülönbség nem fog háborúhoz vezetni – jelentette ki Ali Karti szudáni külügyminiszter hétfői tájékoztatóján. Az északkelet-afrikai ország külügyminisztere Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt az orosz fővárosban. Lavrov szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Szudánnal és Dél-Szudánnal kapcsolatos határozata nem fog kilátásba helyezni büntető intézkedéseket. A határozatnak kiegyensúlyozottnak és igazságosnak kell lennie – tette hozzá az orosz külügyminiszter, aki szerint az Afrikai Unió közvetítő tevékenysége nem szűnhet meg a térségben. Lavrov arra hívta fel a figyelmet, hogy Szudán és Dél-Szudán között a feszültség növekedésétől lehet tartani. Moszkva álláspontja szerint ezért mielőbb be kell szüntetni a katonai akciókat, fel kell hagyni a provokációkkal és a fegyveres ellenzék támogatásával, amint ezt az ENSZ BT is követeli. Az orosz diplomácia vezetőjét szudáni partnere biztosította arról, amennyiben Dél-Szudán megfelelő módon reagál az ENSZ BT határozatára, Kartúmban azonnal megkezdik a világszervezet elvárásainak végrehajtását.

 

A szudáni elnök vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a két Szudán határa mentén fekvő területeken. A rendelkezés Omar el-Besír rendelete Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokra vonatkozik.

A szudáni légierő éjszakai bombázása a két Szudán határvidékén 16 ember életét oltotta ki, és 34-et sebesített meg – közölte Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács (BT) keddi ülését követően. A támadás tetemes anyagi károkat okozott a helyi infrastruktúrákban, köztük az olajlétesítményekben.

A BT tagállamai felszólították Kartúmot a légicsapások haladéktalan befejezésére. Egyben tűzszünet életbe léptetését követelték, valamint azt, hogy a két Szudán képviselői térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az Afrikai Unió béke- és biztonsági tanácsa hétfőn kiadott addisz-abebai közleménye szerint Szudánnak fel kell hagynia Dél-Szudán bombázásával. A tanács hétpontos “útiterve” felszólít az ellenségeskedések 48 órán belüli beszüntetésére és a csapatok “feltétel nélküli” visszavonására a vitatott területekről.

Tíz hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak.  
Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét – termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket – Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészlete háromnegyedét, ezek ugyanis Dél-Szudánban találhatók.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó