2022, október 5.
14.3 C
Budapest
6.5 C
Moszkva

Szudáni külügyminiszter: nem lesz háború a két Szudán között

SzudánA két Szudán közötti véleménykülönbség nem fog háborúhoz vezetni – jelentette ki Ali Karti szudáni külügyminiszter hétfői tájékoztatóján. Az északkelet-afrikai ország külügyminisztere Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt az orosz fővárosban. Lavrov szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Szudánnal és Dél-Szudánnal kapcsolatos határozata nem fog kilátásba helyezni büntető intézkedéseket. A határozatnak kiegyensúlyozottnak és igazságosnak kell lennie – tette hozzá az orosz külügyminiszter, aki szerint az Afrikai Unió közvetítő tevékenysége nem szűnhet meg a térségben. Lavrov arra hívta fel a figyelmet, hogy Szudán és Dél-Szudán között a feszültség növekedésétől lehet tartani. Moszkva álláspontja szerint ezért mielőbb be kell szüntetni a katonai akciókat, fel kell hagyni a provokációkkal és a fegyveres ellenzék támogatásával, amint ezt az ENSZ BT is követeli. Az orosz diplomácia vezetőjét szudáni partnere biztosította arról, amennyiben Dél-Szudán megfelelő módon reagál az ENSZ BT határozatára, Kartúmban azonnal megkezdik a világszervezet elvárásainak végrehajtását.

 

A szudáni elnök vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett a két Szudán határa mentén fekvő területeken. A rendelkezés Omar el-Besír rendelete Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokra vonatkozik.

A szudáni légierő éjszakai bombázása a két Szudán határvidékén 16 ember életét oltotta ki, és 34-et sebesített meg – közölte Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanács (BT) keddi ülését követően. A támadás tetemes anyagi károkat okozott a helyi infrastruktúrákban, köztük az olajlétesítményekben.

A BT tagállamai felszólították Kartúmot a légicsapások haladéktalan befejezésére. Egyben tűzszünet életbe léptetését követelték, valamint azt, hogy a két Szudán képviselői térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az Afrikai Unió béke- és biztonsági tanácsa hétfőn kiadott addisz-abebai közleménye szerint Szudánnak fel kell hagynia Dél-Szudán bombázásával. A tanács hétpontos “útiterve” felszólít az ellenségeskedések 48 órán belüli beszüntetésére és a csapatok “feltétel nélküli” visszavonására a vitatott területekről.

Tíz hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak.  
Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét – termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket – Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészlete háromnegyedét, ezek ugyanis Dél-Szudánban találhatók.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....