2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

Moszkva reméli, hogy Szudán új kormánya jóváhagyja az orosz katonai támaszpont létesítését

Moszkva reméli, hogy Szudán új kormánya jóváhagyja az afrikai országban létesítendő orosz katonai támaszpontról szóló megállapodást – közölte szerdán Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja.

“Ott [Szudánban] kormányváltás történt, de az új parlament még nem alakult meg” – mondta Bogdanov. “Ezért reméljük, hogy amint Szudánban megalakul az új parlament, azután az orosz katonai bázisról szóló megállapodást megfontolják, majd jóváhagyják”.

2020 december elején jelentették be, hogy Oroszország és Szudán megállapodást írt alá egy orosz haditengerészeti logisztikai bázis létesítését Szudánban. A haditengerészeti logisztikai bázist javítások elvégzésére, utánpótlásra és az orosz hadihajók legénységének pihenésére tervezik.

A haditengerészeti támaszpontról szóló dokumentum szerint a létesítmény személyzete nem haladhatja meg a 300 főt. Egyszerre legfeljebb négy orosz hadihajó tartózkodhat a bázison – olvasható a megállapodásban.

Muhammad Othman al-Husszein szudáni vezérkari főnök a Blue Nile TV csatornának adott júniusi interjújában azt mondta, hogy “folyamatban van a korábbi szudáni és orosz kormány között a Vörös-tenger szudáni partjainál lévő orosz katonai projektről aláírt megállapodás felülvizsgálata”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó